Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Am nevoie de o compunere despre crizanteme de o pagina mare... Cei care ma ajuta le multumesc foarte mult......Va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreiionela12345
5

Crizantema este floarea de aur a toamnei.Este stapana de necontestat a gradinilor in sezonul de toamna.detine un loc important in sortimentul florilor cultivate in spatii neprotejate,datorita calitatii ornamentale deosebite si a insusirilor biotehnologice care permit manevrarea mai larga a tehnologiilor de cultura.

Cunoscuta de Confucius si botezata de marele naturalist Linne "floarea de aur",crizantema are o istorie bogata si incarcata de semnificatii.

  In China prezenta ei este semnalata din anul 1500 i. Hr.,cand o localitate ii purta numele.

 

Crizantema decoreaza gradinile cu tufe colorate uimitor, se planteaza in jardiniere pentru terase, in ghivece pentru interioare si este o floare taiata, ce ne rasfata un numar mare de zile in vase cu apa.

Florile pot fi sub forma de margareta, de anemona, globuloasa, sub forma de pompon sau paianjen. Fiecare floare este spectaculoasa in felul ei. In functie de varietate, la capatul tijei se gasesc o singura floare, un buchet (crenguta), o cascada sau mai multe flori de culori diferite. Crizantemele in cascada se dirijeaza prin ciupiri, tutorare si palisare si pot fi admirate la noi in Gradina Botanica din Iasi (expozitia de toamna). Crizantema cu flori de mai multe culori se obtine prin altoire succesiva.

Cultura crizantemei este una dintre cele mai flexibile, pentru ca sunt soiuri ce pot fi dirijate in functie de durata zilei si de temperaturi. In general, planta creste cand ziua este lunga si infloreste cand ziua este scurta (putine ore de lumina). In functie de aceste lucruri, cultivatorii pot dirija inflorirea si dezvoltarea plantelor detinute.

Temperatura scazuta induce inflorirea si accentueaza colorarea florilor, dar, daca este prea scazuta, poate avea efecte nedorite (culoarea alba se transforma in roz, inflorirea este neuniforma etc.). Temperatura prea ridicata in cursul zilei impiedica inflorirea.

Apa se administreaza moderat, in asa fel incat sa se evite excesul de umezeala, ce duce la putrezire, si uscaciunea, care vestejeste planta. Daca aveti cateva tufe in gradina, nu le neglijati in toamnele prea umede sau prea secetoase. Crizantema este putin pretentioasa in privinta solului, dar este nevoie ca acesta sa se dreneze bine, sa fie fertil si de preferat cu pH in jur de 7.

INMULTIREA

Desi crizantema este planta perena, cultura se reia in fiecare an de la butasi. Sunt cateva varietati rezistente la ger, dar cele mai multe necesita protectie peste iarna. Plantatiile se infiinteaza in sere din lastari sau drajoni de la plante-mama sanatoase in functie de necesarul pe varietati si culori.

Lastarii trebuie sa aiba 8-10 cm si cateva frunze, nu prea multe. Ei se planteaza la 4/4 cm distanta si 1-2 cm adancime, iar in cateva saptamani vor fi ciupiti deasupra a doua-trei perechi de frunze, pentru o mai buna ramificare. In perioada de inradacinare, temperatura din sol trebuie sa fie de 20-21 de grade, iar in aer - de 18 grade.

Umiditatea relativa va avea valori de 80%-90%. Stimulatorii de inradacinare sunt bineveniti, dar nu neaparat necesari. Pentru obtinerea unor flori de calitate se administreaza ingrasamant, iar udarea se face prin aspersie. Atunci cand se doreste obtinerea unei singure flori pe tija, se indeparteaza bobocii laterali.

In alte cazuri se elimina bobocul din varf, pentru a se putea dezvolta cei laterali. Pe masura ce cresc, crizantemele au nevoie de tutorare in acelasi sistem ca si garoafele. Altfel, tulpinile vor creste strambe. Daca plantati crizanteme in jardiniere sau ghivece, va fi nevoie sa le aplicati inhibitori de crestere, pentru ca efectul decorativ este maxim atunci cand planta este cam de doua ori mai inalta decat vasul in care se afla.

crizantemelor.

Tineti la indemana fungicidele si insecticidele. Aplicati-le in functie de problema care apare si de cantitatea notata pe eticheta produsului.

SFATURI

Acordati atentie si tipului de ingrasamant pe care il aplicati si tineti cont de etapa de dezvoltare a plantelor. Nu va grabiti totusi sa spuneti despre crizantema cum ca este o planta pretentioasa. Necesita desigur o atentie mai mare plantele cultivate pentru a fi vandute, dar, daca nu vreti decat sa aveti o toamna inflorita, nu va ingrijorati. Sigur veti avea plante frumoase si sanatoase

Toamna este anotimpul in care aranjamentele cu crizanteme te surprind prin varietate. Acompaniate de spice uscate, decoratiuni din lemn, fuschia, iedera si trandafiri, crizantemele isi gasesc loc peste tot: in gradina, in casa, la birou. Atunci cand puneti crizantemele in vase cu apa, indepartati toate frunzele de la baza tijei pentru ca altfel se vor vesteji

Sa fie una buna, de aici sper ca te am ajutat...


Utilizator anonim: Iti multumesc mult
andreiionela12345: vezi care e buna
andreiionela12345: eu cred ca prima
Utilizator anonim: Am sa te intreb ceva
Alte întrebări interesante