Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Am nevoie de o compunere despre Vitoria Lipan din Baltagul
caracterizarea personajului vitoria lipan
Va rog Mult mrs

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Clara34
24
       Tip reprezentativ al tarancii de munte, sotie de pastor si mama a doi copii,adolescenti in cadrul temporal alactiunii,Vitoria este o femeie plina de vitalitate.
       Personajul Vitoria Lipan este prezentat in cntextul unor evenimente dramatice pentru familie.Sotul,Nechifor, plecat din toamna la Dorna sa cumpere o turma de oi,nu s-a mai intors si femeia banuieste o nenorocire. Comportamentul si gesturile ei pun in evidenta nelinistea din ce in ce mai apasatoare.
     Calatorind pentru a descoperi, Vitoria tainuieste  intentia reala,pretinde de a cauta niste datornici,astfel ca,din sat in sat,pe la hanuri si targuri, se apropie de locul crimei si presupusii faptasi.Momentul psihologic ales pentru a dezvalui tot ce ramasese ascuns este praznicul inmormantarii ,conceput de femeie pentru a=i denunta pe ucigasi.Vitoria,spirit superior,are virtutea crestineasca de a-i acorda  maribundul ispasit iertarea:'' Dumnezeu sa te ierte'',
     Trecand de momentul praznicului,femeia revine la procuparile familiale,cu o energie reinviata.Planuieste toate cele cuvenite celor morti ,dar si celorvii, cu sentimentul ca viata trebuie sa reintre in cursul sau firesc.
Alte întrebări interesante