Limba română, întrebare adresată de fewfgwffew, 9 ani în urmă

Am nevoie de o fisa de lectura cu lectura "iapa lui voda" PLZ,urgent. dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
28

Titlul operei literare: ” Iapa lui Vodă ”

Autorul: Mihail Sadoveanu

Volumul: ” Hanu-Ancuței ”

Anul apariției volumului: 1928

Specia literară: Povestirea

Tema: Povestirea Iapa lui Vodă prezintă o întâmplare istorisită de comisul Ioniță, din Drăgămești, unul dintre cei nouă povestitori care se întâlnesc la Hanul Ancuței.

Date importante din viața și activitatea scriitorului: Mihail Sadoveanu pe numele său real Iosif Hechter a fost unul dintre cel mai mare publicist. S-a născut în Brăila, provenind dintr-o familie mare, acesta face studii în București, la universitatea de drept și filozofie.

Alte opere ale autorului: ” Fragmente dintr-un carnet găsit ” - volum din anul 1932, ” Accidentul ” - roman de dragoste publicat în anul 1940.

Locul și timpul desfășurării acțiunii: Acțiunea se întâmplă ,, departata vreme ’’ într-o ” toamnă aurie ”, conține două planuri narative care se intersectează,  cel de-al doilea fiind inserat în primul.

Principalele evenimente ale întâmplării - rezumat: Prin schimbarea timpului acțiunii se retrecea la cel de-al doilea plan narativ. Ca și în primul, se evocă mai întâi vremurile de demult ” vremea tinerețelor mele ”, când Ioniță, comisul, aflat în același han al Ancuței, mama acesteia din momentul narării, era foarte supărată din pricina unei nedreptăți în care fusese implicat. În timp ce comisul închina o oală cu vin, la han, își face apariția un mare boier care cinstește cu protagonistul acțiunii. Comisul se plânge acestuia de nedreptățile îndurate pentru pământul moștenit de la tatăl său și încheie, afirmând că, în cazul în care nici Vodă, către care se îndreaptă, nu-i face dreptate ” să-i pupe iapa nu departe de coadă ”.

Pe parcusul povestirii, alternanța celor două planuri narative este continuă, planul narativ propriu-zis întrerupându-se pentru a fi consemnate reacțiile celor prezenți și descrierea peisajului.

Însușiri ale personajului principal: Întâmplările la care ia parte îi dezvăluie adevărate calități. Privirea îi trădează supărările, figura sa tristă dezvăluind greutățile prin care trecuse. Isteț și cu o bogată experiență în viață, are harul povestirii, știind să-și atragă ascultătorii cărore li se confensează fără nici o reținere.

Alte întrebări interesante