Limba română, întrebare adresată de alexaalbu31, 8 ani în urmă

Am nevoie de o prezentare de carte:
* Cu titlu,autorul
*rezumat scurt
Pentru a motiva și pe alții să citească!!
Dau mai multe puncte+coroană!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de pandreea115
4

Noaptea Despărțirii de Jennifer A. Nielsen

Rezumat:

În noaptea în care a fost ridicat zidul Berlinului , estul și vestul a fost transformate în doua locuri complet diferite. Familia Gertei a fost destramata de acel zid ,de atunci incepand lupta lor spre libertate.

Într-o zi, în drum spre scoala,alături de Anna ,Gerta l-a zărit pe fratele ei Dominic, din păcate a fost întreruptă de ofițerul Müller ,care a amenintat-o cu arma. Dupa ceva vreme pe platforma unde îl văzuse pe Dom , a apărut și tatăl ei, Aldous, și-a dansat pe cantecul Gerdei din copilărie. Acesta însă le trimitea un mesaj, credea fata.

Ca de obicei Fritz și Gerta ascultau muzica și vorbeau despre cum Peter, fratele Annei urma în noaptea aceea sa treaca în vest .Din cauza microfoanelor din casa lor Peter este prins si omorat .

Fritz descoperă ca el și Gerta au dosare care nu le vor permite să aibă un viitor așa ca decid sa sape tunelul spre o viața mai buna zi sa își ia mama cu ei.Cat timp mama lor este la bunica sa aiba grija de ea aceștia se apuca de săpat .Pana la intoarcerea mamei copii fac multe compromisuri pentru a reuși sa sape tunelul.La inceput mama acestora nu era de acord dar realizand ca aceasta era singura cale ca copiii ei să aibă o viata buna ,a acceptat. Le-a adus mancare și i-a ajutat la săpat .

Gerta se lăsa invitată la Anna în apartament pentru a calcula aproximativ cat au de săpat. Calculele ei dau în jur de 100 de metri , ceea ce însemna ca nu sapasera nici măcar jumătate . Alta surpriza pe care o aștepta pe Gerta : Anna ,așa zisa ei prietenă ,alături de familia ei sunt spioni pentru stat.

Ofițerul Müller îi prinde pe copii în tunel dar aceștia îl asigura ca îl v-or ajuta sa evadeze alături de sotia si copilul acestuia , asa că ofițerul își lasa arma jos. Cand tunelul va fi gata v-or înfige lopata în grădina de mai sus ca un semn de libertate și un semnal pentru Müller.

Tunelul se unește cu un alt tunel :al tatălui lor, Aldous. Aceștia intaresc tunelurile,separat , pana să poată sa le unească. Multe pericole intervin pana la evadare dar cumva aceștia reusec ,din păcate lasandu-l pe Müller în spate ,continuind cu soția și copilul lui și familia Annei.

Ajunsa in vest Gerta vrea sa sarbatoreasca doar cu mancatul unei banane din piața.

  • Te informează despre zidul Berlinului.
  • Te invata să-ți prețuiești familia.

Am atașat și un rezumat mai scurt.

Anexe:

alexaalbu31: Bună dimineața! In primul rând îți mulțumesc frumos! Dacă îmi spui cum se dă coroană, îți dau cu drag,nu am mai dat la nimeni și nu știu cum se procedează.
Alte întrebări interesante