Limba română, întrebare adresată de AlexandraRalucax, 8 ani în urmă

Am nevoie de referat despre ''Dan, capitan de plai'' de Vasile Alecsandri. VA ROGG MULT!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sirosca
3

DAN, CAPITAN DE PLAI — Poem de Vasile Alecsandri, „Convorbiri literare" nr. 10, ianuarie 1875; in volumul Opere complete. Poezii III, Bucuresti, 1875.

Prin poemul eroic Dan. capitan de plai, Alecsandri se dovedeste inca o dala in largul sau in legendele unde istoria nationala se impleteste cu fabula, iar eroii Evului Mediu romanesc se proiecteaza in mii. Plasata in cel de-al XV-lea „secul", dupa indicatia subtitrata de autor, actiunea acestui poem epic de mari dimensiuni se petrece in Moldova, dupa moartea lui Stefan cel Mare, absenta conducatorului conotind, in privinta cadrului, un spatiu descentrat si un timp iesit din matca. Eroul central este Dan, fost capitan al lui Stefan-Voda, prezentat intr-o prima parte, descriptiva, a poemului, in tonalilati melancolice, ca un sihastru, uitat de lume, traind in inima nuntilor „ca soimul singuratic"; intre personaj st cadrul sau exista un perfect acord ce face ca ele sa se caracterizeze reciproc.

Dan, cu suflet „alb" si „luminos", traieste un timp al rememorarii, privind cu jale la „fantasma dragalasa a verdei tinereti" si, totodata, nutrind o senina melancolie la gindul parasirii vietii acesteia. Procedeul artistic fundamental al primei parti il constituie, in buna traditie romantica, antiteza tinerete/ balrinete, trecut glorios/ prezent lipsit de stralucire. Confirniind inspiratia folclorica anuntala de versurile din motto-ul poemului (Fragment de chitic poporal), Alecsandri introduce in deschiderea celei de a doua parti motivul elementelor naturii care vorbesc si-] avertizeaza pe erou, „batrinul Dan" allind de la „doi vechi stejari" de venirea hoardelor tataresti in tara. intr-un avint eroic, redat in versuri (eatrale, eroul hotaraste sa plece la lupta si jura sa nu aiba odihna pina ce nu-si va indeplini misia. intilnirea cu prietenii sai Ursan si Fulga (fiica acestuia din urma) constituie urmatoarele doua episoade ale scenariului epic. Ursan — si el fost ostean al lui Stefan — nu e decit un reflex al lui Dan si, desi poetul a incercai sa-l diferentieze prin aspectul sau fizic, i-a lasal aceleasi note sufletesti ca si cele harazite fratelui sau de arme.

Pulga este femeia virila, mai rar infatisata in poezia lui Alecsandri , amazoana capabila sa lupte cot la cot cu barbatii, nelipsita, cu toate acestea, de atributele feminitatii, descrise de poet in sintagme cliseizate (ochi „ca mura", „parul sau de aur", „gura rumeioara" etc.) Drumul eroilor spre invadatori, prilej pentru descrieri sumbru-romantice, este un reflex al modelelor de gen in literatura epocii. Episodul central il constituie lupta celor trei — ajutati mai apoi de arcasii mosneni din Orhei — impotriva cotropitorilor, prilej de dramatica descriere, din care iese aureolata de victorie ostimea romana.

Alte întrebări interesante