Istorie, întrebare adresată de dalaspaulasofia, 8 ani în urmă

Am nevoie de rezumatul cartii "Cantecul Nibelungilor", urgent!!! (in aproximativ 10 randuri)
Dau coroana, multumesc si 50 de puncte!!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de jonatan18
6

Răspuns:

Explicație:

Cântecul Nibelungilor prezintă povestea Kriemhildei, o prinţesă burgundă din Worms. Deoarece Dancrat, părintele ei, este mort, ea se află sub tutela fraţilor săi Gunther, Gernot şi Giselher. Un personaj important la curte este Hagen din Tronje, vasal al regilor burgunzi.

Siegfried din Xanten, fiul regelui Siegmund şi al reginei Sieglinda, aude de frumuseţea prinţesei burgunde şi pleacă la Worms, hotărât să o ia de nevastă. Pentru a-şi atinge scopul, el luptă împotriva danezilor şi a saxonilor, care declaraseră război burgunzilor, şi se oferă să îl ajute pe Gunther să o cucerească pe Brünhilda, regina-fecioară a Islandei. Brünhilda avea standarde înalte: accepta de soţ doar pe cel care o putea învinge în trei probe, altminteri ea îşi ucidea peţitorii becisnici. Singurul în măsură să treacă de probe este Siegfried, care se prezintă în faţa dânsei drept vasal al lui Gunther. Eroul din Xanten luptă vitejeşte alături de regele din Worms, îmbrăcat într-o mantie ce îl face invizibil şi îi sporeşte puterile.

După cucerirea reginei din Islanda, în Worms are loc o nuntă dublă: Gunther se însoară cu Brünhilda, iar Siegfried se însoară cu Kriemhilda. Nunta este umbrită însă de lacrimile Brünhildei, care se simte profund jignită de mezalianţa dintre cumnata sa şi cel pe care ea îl crede vasalul regilor burgunzi. Dânsa refuză să îl accepte pe Gunther de bărbat, iar Siegfried participă la a doua înşelare a Brünhildei, luptându-se cu ea deghizat în regele burgund. După ce aceasta se recunoaşte învinsă şi depune armele, Siegfried se retrage discret, nu înainte de a-i lua reginei pe furiş inelul de pe deget şi centura, pe care i le dăruieşte apoi Kriemhildei.

Siegfried şi Kriemhilda pleacă la Xanten. Ea ar fi dorit să îl ia cu sine şi pe Hagen, dar dânsul respinge vehement propunerea. După 10 ani, aceştia sunt poftiţi să facă o vizită rubedeniilor din Worms. În timpul vizitei, are loc o ceartă aprinsă între Brünhilda şi Kriemhilda, cauzată de necunoaşterea adevărului de niciuna dintre regine. Brünhilda îl numeşte pe Siegfried vasal, în timp ce Kriemhilda susţine că bărbatul ei este un rege chiar mai mare decât Gunther. Cearta culminează în clipa când regina din Xanten vrea să intre în dom înaintea reginei din Worms. Brünhilda spune că nu se cade ca o soţie de vasal să intre în biserică înaintea reginei, la care Kriemhilda o numeşte pe cumnata sa amantă de vasal. Dânsa este convinsă că Siegfried a fost primul bărbat din viaţa Brünhildei şi, drept dovadă, arată inelul şi centura pe care le adusese cu sine.

Siegfried este silit să dea explicaţii pentru purtarea neobrăzată a nevestei sale. El jură că nu este vinovat de vorbele ei de ocară şi promite să o educe mai bine. Hagen găseşte jignirea Kriemhildei demnă de răzbunare şi pune la cale uciderea lui Siegfried, primind pentru asta încuviinţarea lui Gunther. Astfel, Siegfried este ucis cu suliţa la o vânătoare, în modul cel mai mişelesc cu putinţă, de către Hagen, care aflase prin şiretlic punctul vulnerabil al eroului chiar de la soţia lui. În felul acesta, Hagen şterge ruşinea lui Gunther şi aduce comoara nibelungilor în stăpânirea burgunzilor. După codul valorilor populare de atunci, el devine un ucigaş nemernic, dar după codul onoarei cavalereşti a epocii, rămâne un vasal loial suzeranului său.

După 13 ani de doliu şi durere, crăiasa burgundă acceptă să îl ia de soţ pe Atila, regele hunilor, dar nu din dragoste, ci sperând că va găsi o cale să răzbune moartea dragului ei Siegfried. La nunta lor, vin multe căpetenii de oşti. Este invitat inclusiv cneazul vlah Ramunc, care soseşte alături de prinţul gepid Gibeche şi alţi 700 de însoţitori.

După alţi 13 ani scurşi, rugat fiind de soţia sa, Atila îşi invită cu mare pompă cumnaţii să vină în ospeţie. Pe parcursul vizitei, din cauza încordărilor dintre Kriemhilda şi Hagen, în Esztergom se iscă o luptă crâncenă între huni şi burgunzi. Nenumăraţi oameni sunt omorâţi de ambele părţi, printre care Gernot şi Giselher. În cele din urmă, Gunther şi Hagen sunt luaţi prizonieri.

Kriemhilda cere impetuos restituirea comorii care aparţinuse de drept lui Siegfried. În replică, Hagen spune că va dezvălui unde este ascuns tezaurul nibelungilor numai după moartea suzeranului său Gunther. Kriemhilda dă poruncă ca fratele ei să fie ucis. Neintimidat de manevră, Hagen refuză şi în aceste condiţii să dea la iveală locul comorii, iar femeia îi retează capul chiar cu Balmung, sabia lui Siegfried, cu care se încinsese Hagen în semn de supremă sfidare. Hildebrand, maestrul de arme al lui Dietrich din Bern, o ucide apoi pe Kriemhilda, ca pedeapsă pentru faptul că ea, ca femeie, a ridicat spada asupra unui mare luptător.

Alte întrebări interesante