Limba română, întrebare adresată de gayulnr15a, 8 ani în urmă

Am nevoie de toate aceste exercitii

8.Explică felul în care această imagine a unei clipe trecute influențează existența ulterioară a „bărbatului obosit“.

9.Ce simbolizează „musculița de casă“? Care este valoarea diminutivului în acest context?

10.Alege dintre variantele de mai jos sensul afirmației că musculița este „atrasă și ea de soarele puternic al litoralului/românesc“ și justifică‑ți opțiunea.

a.Până și ființele neînsemnate sunt atrase de frumusețea fetei.

b.Este o ironie la adresa amintirilor de vacanță.

c.Musculița vrea și ea să intre în lumea virtuală.

11.Menționează ce semnifică afirmația „nimic real“.

12.Interpretează semnificația următoarelor fragmente din text: „femeie de mărimea unei lăcuste“ și „fruntea [...] un ghiveci înflorit“.

13.De ce crezi că este păstrată tocmai o fotografie în care ea se îndepărtează pe nisip?

14.Menționează ce anume din existența sa cotidiană reține bărbatul în enumerația din ultima strofă a poeziei.

15.Precizează rolul acestei enumerații în text.

16.Păsările flamingo au o siluetă deosebit de elegantă și un surprinzător penaj roz. Cuplul de flamingo se formează doar pentru un singur sezon, având numai un pui pe care ambii părinți îl îngrijesc foarte atent. După ce puiul crește, părinții se despart definitiv, găsindu‑și în sezonul următor un alt partener. Ce crezi că simbolizează, prin prisma informațiilor anterioare, pasărea flamingo din finalul poeziei?

17.Ce semnificație dai ultimelor două versuri din text?

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stefaniamotas
350

Răspuns:

8. Trecerea ireversibila a timpului face ca persoanele din amintiri trecute sa arate diferit in prezent. Povara anilor ce se tot acumuleaza ii provoaca eului liric nostalgie, motiv pentru care numeste barbatul "obosit".

9. "Musculita de casa" reprezinta micile ganduri ale fiecarui om, ce apar ca si distrageri, iar motivul folosirii diminutivului, este acela ca acestea nu sunt ganduri prioritare sau importante, pentru care s-ar fi folosit termenul "musca", ci mici idei si sentimente ce ne dau tarcoale precum tantarii, asteptand apropierea destula pentru a se putea repezi catre sangele nostru, in acest caz catre sufletul nostru.

10. In opinia mea, sensul afirmatiei supuse analizei este acela ca musculita vrea si ea sa intre in lumea virtuala, deoarece ea reprezinta micile noatre idei, ganduri si sentimente ce vor sa patrunda in amintirile noastre, astfel incat sa le perturbe, motiv pentru care "barbatul obosit" incearca sa le alunge.

11. Afirmatia "nimic real" reprezinta o plasmuire a eului liric, faptul ca acesta isi inchipuie deplasarea elementelor din fotografie.

12. Fragmentul "femeie de marimea unei lacuste" sugereaza faptul ca in fotografii lucrurile si oamenii sunt transpuse cu mult mai mici fata de marimea lor reala, astfel ca imaginea este micsorata intr-atat incat oamenii ajung sa aiba dimensiunile insectelor.

Fragmentul "fruntea [...] un ghiveci inflorit" ilustreaza batranetea barbatului, faptul ca amintirile placute sunt atat de indepartate incat trecerea timpului si-a pus amprenta asupra chipului sau.

13. Consider ca fotografia unei femei indepartandu-se le nisip este pastrata, deoarece aceasta are valoare sentimentala pentru eu. Desi persoana indragita pare sa se indeparteze, imaginea acesteia este singura modalitatea de a pastra amintirea in mod fizic.

14. Barbatul, in experienta sa cotidiana, retine amintirea cursurilor de logica la cel mai tare liceu, grija fata de persoanele dragi din trecut, moralitatea de pe vremuri, firile sentimentale intalnite, respectul si obisnuita avuta.

15. Rolul enumeratiei in acest text este de a sublinia faptul ca mai multe amintiri ale barbatului sunt rememorate de acesta in prezent, evidentiind faptul ca intotdeauna ii vor apartine, iar a le da uitarii este imposibil.

16. Consider ca pasarea flamingo din finalul poeziei reprezinta abandonul in care se simte eul, faptul ca impresia permanenta a acestuia este ca persoana indragita l-a parasit, insa amintirea acesteia vegheaza asupra sa indelung ca asupra unui tinut pustiu.

17. Ultimele doua versuri semnifica faptul ca amintirea persoanei dragi se reintoarce iar si iar, insa lipsa prezentei sald fizice ii umple sufletul eului de tristete si nostalgie, transformandu-l intr-un tinut parasit.


gayulnr15a: Mulțumesc
stefaniamotas: cp
rcgaming330: Tu mi ai salvat viața nu glumă,mersiiiiiiii
Freze: 10 stele daca se putea,ti-as fi dat pentru cat efort ai depus aici.Tot respectul
Alte întrebări interesante