Limba română, întrebare adresată de vibewithmee, 8 ani în urmă

am nevoie de toate figurile de stil care exista , definiție și exemple va dau coroana !​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de niculescuandreea124
1

19) Apostrofa este o întrerupere a expunerii unde vorbitorul se adresează unui interlocutor cu o întrebare, afirmație sau exclamație.

. O campanie cu rezultate foarte bune, dar oare el cred că ne pot păcăli?

20) Interogatia retorică este o întrebare la care nu se aşteaptă un răspuns deoarece acesta este evident şi cuprins în enunt.

Poate învăța cineva într-o zi tot ce studiem noi în ani

buni? 21) Invocaţia retorică este rugămintea adresată divinității, unor persoane reale sau muzelor pentru a cere ajutor.

• Texte din Scrisoarea a III, de Mihai Eminescu. 22)Eufemismul constă în îndulcirea unei expresii dure sau jignitoare, prin înlocuirea ei cu alta.

• și-a pierdut viața (în loc de: a murit). 23)Gradația constă într-o trecere treptată ascendentă sau descendentă de la o idee la alta şi prin care se urmăreşte scoaterea în evidență a unei idei ori a unei exprimării.

• Texte din Scrisoarea a III, de Mihai Eminescu.

24) Imprecația este exprimată sub formă de blestem, o

dorinţă aprigă de a pedepsi pe cineva.

Blesteme, de Tudor Arghezi. 25)Invectiva este exprimarea violentă la adresa unei persoane.

• Texte din Scrisoarea a III, de Mihai Eminescu. 26)Comparaţia este una dintre cele mai cunoscute şi folosite figuri de stil şi constă în alăturarea a doi sau mai mulți termeni cu scopul evidențierii primului termen. ⚫ Ostenit, din aripi bate/ Ca un vis pribeag, un graur. -

Sara, de Octavian Goga. 27) Metafora este figura de stil prin care se trece de la înţelesul obişnuit al unui cuvânt la un alt sens, prin intermediul unei comparații subînțelese. Printr-o metaforǎ se defineşte un obiect, o acţiune sau o însuşire cu ajutorul unei comparații, dar din care lipseşte termenul de comparat.

• Credinţa-i val, lubirea vânt/ Şi viața fum. Moartea lui Fulger - de George Cosbuc.

Fulger de George Coşbuc. 28)Epitetul este figura de stil ce constă în determinarea unui verb, substantiv sau adjectiv menit să exprime însuşirile obiectului, care înfățișează imaginea lui aşa cum se reflectă în simtirea ori fantezia scriitorul.

⚫ Hârâită, noduroasă, stă în colț rășnița veche - Călin file din poveste - de Mihai Eminescu.

29)Metonimia este figura de stil ce constă în înlocuirea cauzei prin efect, a efectului prin cauză, a operei cu numele autorului, a unui produs cu originea lui, pe baza unei relații logice

• La noi sunt cântece şi flori/ Și lacrimi, multe, multe - Octavian Goga.

30)Sinecdoca este figura de stil ce constă în

restrângerea sau lărgirea sensului unui cuvânt prin folosirea întregului în locul părții și invers, a particularului în locul generalului și a materiei din care este făcut un

lucru în locul lucrului însuşi.

Personificarea este figura de stil prin care obiectelor sau lucrurilor li se atribuie însuşiri umane. • soarele râde, păsările şoptesc, norii plâng, vântul

aleargă, sălciile triste

31)Hiperbola este figura de stil ce constă în opoziția dintre două cuvinte, personaje, fapte idei, situații.

. Ea un înger ce se roagă - El un demon ce visează - Mihai Eminescu.

Scuze ca sunt scrise asa dezordonat dar nu pot sa pun mai mult de 5000 de cuvinte

Anexe:

vibewithmee: MERSI MULTT
Alte întrebări interesante