Istorie, întrebare adresată de contiucristina8, 8 ani în urmă

Am nevoie de toate luptele lui Mircea cel Bătrân impotriva turcilor va rog​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
0

. După ce află de victoria  lui Ludovic împotriva otomanilor la Vidin (1365), împăratul bizantin face o călătorie la Buda, deoarece era hotărât să încheie un tratat cu puterea care, fără îndoială, avea să fie la conducerea cruciadei antiotomane din Peninsula Balcanică.

Acest lucru presupunea mai întâi de toate un plan de unire a celor două biserici:Biserica catolică având centrul la Roma și Biserica ortodoxă cu centrul de putere la Constantinopol. Din cauza antagonismului dintre cei doi conducători şi a exigenţelor papei, unirea nu se va înfăptui. Aceasta a atras după sine anularea programului de cruciadă.

Mai târziu, amenintat de invaziile turcilor, împăratul Ioan al V-lea acceptă să plătească tribut sultanului Murad I.

În tabăra ungară, avem de-a face cu o politică de asimilare confesională a regelui Ludovic I, care doreşte să-şi aducă supuşii sub ascultarea bisericii romane. Mijloacele dure folosite de acesta, duc la o rascoală a popoarelor din Balcani, sprijinită in acest context de Patriarhia constantinopolitană, iar pe plan militar de otomani. Răscoala se va încheia cu victoria regelui maghiar, in 1376-1377, care îi înfrânge atât pe răsculaţii creştini cât şi pe otomani. Regatul ungar capătă aşadar puţin ragaz. În 1382 însă, Ludovic I moare, lucru care oferă din nou prilejul popoarelor ortodoxe să se răscoale. Aceasta se va încheia cu succes, dar acest fapt va marca pentru 5 veacuri harta politică a Europei. De acum, nordul Peninsulei Balcanice intră sub stăpânire otomană.

Această stare de fapte conduce la ceea ce trebuia să se realizeze în urmă cu un sfert de veac, şi anume alianţa dintre Imperiul Bizantin si Regatul Ungariei. Cei doi conducători, Sigismund de Luxemburg (Ungaria) si Manuel Paleologul (Imperiul Bizantin), îşi promit că se vor sprijini reciproc în lupta antiotomană.  Noua etapă a expansiunii otomane deschisă de victoria de la Kossovopolje (iunie 1389), obligă Bizanţul să facă această alianţă, mai ales fiindcă era ameninţat chiar la el acasă.


contiucristina8: Mulțumesc dar vreau doar toate numele unde se luptau
contiucristina8: nimic mai mult
contiucristina8: dacă le sti te rog sa mi le spui
Utilizator anonim: sorry speak english
Alte întrebări interesante