Franceza, întrebare adresată de Peridott, 8 ani în urmă

Am nevoie de traducere!...........................................

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rodicajurescu
18

                  Ce semnifica (=inseamna) 14 iulie

       Dimineata de 14 iulie 1789, poporul din Paris se inarmeaza la "Domul Invalizilor" apoi se indreapta spre o veche fortareata regala, Bastilia.  Dupa o lupta sangeroasa, el (=poporul) reuseste sa (=reuseste sa puna mana pe putere si sa) elibereze cei cativa prizonieri ce erau inchisi acolo. Cateva luni mai tarziu, edificiul e integral distrus (=e distrus in totalitate). La 16 iulie, regele recunoaste cocarda tricolora: Revolutia e facuta (= s-a facut = s-a implinit Revolutia).

      Cadera (=luarea) Bastiliei, aceasta zi revolutionara pariziana, a devenit, la 31 ianuarie 1879, Sarbatoare Nationala, adica in momentul in care republica se inradacineaza definitiv. Acest eveniment simbolizeaza, pentru toti francezii, libertatea si lupta impotriva tuturor formelor de opresiune si de injustitie.

       14 iulie este azi imaginea celei mai solemne defilari militare, pe Champs Elysees, in prezenta sefului statului.  

      E deasemenea o sarbatoare populara, cu baluri, serbari, focuri de artificii, in toate regiunile Frantei. Si, pe parcursul (=de-a lungul) intregii zile, drapele tricolore flutura pe fondul sonor al (=in acordurile)  Marseillezei.

     Aceasta data istorica nu e numai a Frantei. Ea e cunoscuta pe plan mondial si reprezinta o turnura a istoriei, cea de trecere de la monarhia absoluta la regimurile republicane.

                                                 (dupa. G.D. - Istoria Frantei)

Ce reprezinta 14 iulie in Franta? Dar in lume?

La ce data se celebreaza Sarbatoarea nationala a Romaniei?

Care e semnificatia acestei date?

Cum e ea sarbatorita?

Alte întrebări interesante