Limba română, întrebare adresată de andreeacirstea399, 8 ani în urmă

Am nevoie de un comentariu de 180 de cuvinte pentru opera "Stihuitorul-Lucian Blaga"​. URGENT

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de simonaFM
1

Textul poetic,, Stihuitorul" de Lucian Blaga dezvolta într-un discurs liric confesiv și nestructurat strofic, tema cunoasterii în relație cu tema creației. Imaginarul poetic se configurează în jurul motivului central stihul, iar din punct de vedere secvențial cuprinde o secvență.

Stihul, motiv central în acest poem și nu numai(apare în opera argheziana,, Flori de mucigai" și semnifică estetica uratului) devine în textul poetic blagian metaforă a cunoașterii prin cuvânt, dar și prin rostire poetică, prin Logos și Eros. Epitetul,, stihuri originale" fixeaza originalitatea eului blagian, iar metafora,, stihul are un temei" sugerează ideea că scriitura este indispensabilă vieții, ca asa cum omul învăța sa trăiască prin iubire (,, un cântec pe care inima mi-l spune"), stihul-cuvantul- reprezintă chezășia libertății interioare.

Versul,, Traduc. Întotdeauna traduc" evidențiază viata eului blagian ce se rotește în jurul stihului, iar metafora limbi sugerează păstrarea culturii și a legăturilor cu strabunii, fixând tematica poemului, cea a cunoașterii.

Astfel textul poetic,, Stihuitorul" este o creație a,, frumusetii în cuvinte"(Edgar Allan Poe).

Sper ca are 180 cuvinte =)

Alte întrebări interesante