Istorie, întrebare adresată de ralucanicoara23, 9 ani în urmă

Am nevoie de un eseu (maxim o pagina) cu titlul: "Formatiunilie prestatale din spatiul romanesc (sec . lX - Xlll ) si formarea statelor medievale romanesti " . Cat puteti de repede , va rog !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Solaris
2
In perioada anilor 400-900 se definitiveaza procesul de formare a poporului roman, locuitorii acestui teritoriu fiind denumiti de catre vecini vlahi sau valahi in documentele istorice.
Activitatile predilecte ale populatiei erau reprezentate de agricultura si cresterea animalelor. Astfel, a avut loc o crestere a nivelului de trai. A evoluat si modul de gandire si astfel au aparut clasele sociale. Un document istoric important din acest punct de vedere este "Diploma cavalerilor ioaniti" unde se mentioneaza existenta unor maiores terrae ( =mai marii pamantului in limba latina), proprietari de pamanturi si animale. Cealalta clasa, in contrast cu aceasta era a taranilor ce erau organizati in obsti. In aceste conditii au aparut straturile sociale care au dus la alcatuirea primelor formatiuni prestatale romanesti, acestea fiind succesoarele uniunilor de obsti din trecut. Cuvantul tara provine din latinescul terra si primeste acum sensul de organizare teritoriala cu legi proprii. Exemple de astfel de tari, cu demunire dupa locul in care se afla sau conducator ori localnici: Tara Hategului, Tara Hategului, Tara lui Litovoi, Tara Crisurilor, Tara Berladnicilor(de la Barlad).
In Tara Romanesca, momentul conturarii unui stat de sine statator (unitar) il reprezinta obtinerea independentei fara de maghiari, dupa batalia de la Posada din 1330 cand Basarab I il invinge pe Carol Robert de Anjou.
In Moldova, Bogdan Voievod se debaraseaza de urmasii lui Dragos in anul 1364, iar in 1386 realizeaza independenta fara de invadatorii mongoli.
Insa Transilvania ramane sub administare maghiara inca din secolul 9 deoarece influenta acestui popor a fost majora si astfel are doar statutul de principat autonom.
Dobrogea este numita in documentele specifice perioadei Tara Cavarnei si este inclusa pentru scurta vreme in teritoriul Tarii Romanesti, ca apoi sa intre in administrarea Imperiului Otoman.



 

Solaris: Pot sa le iau si pe regiuni.
Solaris: Si sa spun ce a avut loc in Tara Romanesca, Moldova, Dobrogea, Transilvania.
Solaris: Ai nevoie si de asta'?
ralucanicoara23: Daa, te rogg
Solaris: Mai editez si mai pun un paragraf.
ralucanicoara23: Bine , multumesc mult !!!
Solaris: Cu multa placere, am editat acum. Sper sa te ajute. Mi-a placut si mie fiindca am avut ocazia sa-mi mai amintesc cate ceva dintr-a opta-a noua in felul asta :D
Alte întrebări interesante