Informatică, întrebare adresată de Oana123828, 8 ani în urmă

Am nevoie de un mic referat despre c++. Dau coroana si 60 de puncte!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ediiiiiiiiiiiiiiiii
3

Răspuns:

Limbajul C++ a fost creat prin extinderea limbajului C, ambele fiind limbaje de programare de nivel inalt. Prima implementare limbajului C++ a fost dezvoltata la inceputul anilor 80 in laboratoarele Bell ale firmei AT&T, unde a fost creat sistemul de operare Unix. Parintele limbajului C++ este Bjarne Stroustrup, care a conceput limbajul ,,C with Classes". Acest limbaj a dus la imbunatatirea C-ului prin adaugarea unor noi facilitati, printre care si lucrul cu clase.

In 1983, C-with-classes a patruns si in lumea academica si a institutiilor de cercetare. Astfel, acest limbaj a putut sa evolueze datorita experientei acumulate de catre utilizatorii sai. Denumirea finala a acestui limbaj a fost C++.

C++ combina avantajele oferite de limbajul C (eficienta, flexibilitate si popularitate) cu avantajele oferite de tehnica POO (programari orientate pe obiecte). Desi adopta principiile POO, C++ nu impune aplicarea lor stricta (se pot scrie programe fara elemente POO). Conceptul fundamental in C++ este clasa.

Clasele:

o sunt tipuri definite de utilizator

o asigura incapsularea datelor

o garanteaza initializarea datelor

o permite gestiunea memoriei controlata de utilizator

o ofera mecanisme pentru supraincarcarea operatorilor.

C++ contine de asemenea imbunatatiri ale limbajului C care nu sunt direct legate de POO, cum ar fi: tipul referinta, substitutia ,,in-line" a functiilor, nume de functii supraincarcate, operatori pentru gestionarea memoriei libere.

Compilarea unui program C++

Limbajul C++ a fost initial un ,,pre-compilator" similar cu preprocesorul din C, care convertea constructiile speciale din codul sursa C++ in cod in limbajul C. ,,Pre-codul" care era citit de pre-compilator era stocat in fisiere cu extensia .cc, .C sau .cpp. Acest fisier era convertit intr-un fisier sursa C cu extensia .c care era compilat si link-editat. Extensiile .cc si .cpp se folosesc si astazi pentru fisiere sursa C++, dar sarcinile pre-compilatorului sunt incluse in procesul de compilare.

Modul in care se compileaza un program C++ depinde de mediul pentru dezvoltarea de aplicatii care este folosit de utilizator. Deseori notiunea de compilare este folosita in mod impropriu, in sensul ca atunci cand spunem compilare ne referim la crearea programului executabil si lansarea acestuia in executie. In realitate crearea programului executabil pornind de la programul sursa este un proces format din 3 etape: in prima etapa actioneaza preprocesorul, apoi compilatorul care genereaza codul obiect daca programul este corect din punct de vedere sintactic si in final link-editorul este cel care creeaza programul executabil, prin legarea codului obiect al programului la codul obiect al functiilor de bibloteca folosite.

Programe in limbajul C++

Un program scris in limbajul sau C++ este compus din unul sau mai multe fisiere sursa. Un fisier sursa este un fisier text care contine codul sursa (in limbajul C) al unui program. Fiecare fisier sursa contine una sau mai multe functii si eventual, referinte catre unul sau mai multe fisiere header. Functia principala a unui program este numita main. Executia programului incepe cu executia acestei functii, care poate apela, la randul ei, alte functii. Toate functiile folosite in program trebuie descrise in fisierele sursa (cele scrise de catre programator), in fisiere header (functiile predefinite, existente in limbaj), sau in biblioteci de functii.

Un fisier header este un fisier aflat in sistem sau creat de catre programator, care contine declaratii si definitii de functii si variabile.

Actiunile din fiecare functie sunt codificate prin instructiuni. O instructiune este orice expresie valida (de obicei, o asignare sau un apel de functie), urmata de simbolul ; . Uneori, ca instructiune poate apare instructiunea nula (doar ;), sau instructiunea compusa (privita ca o succesiune de instructiuni simple, incadrate intre acoladele delimitatoare {}.

Deci, in concluzie, pentru a se putea obtine rezultatele prelucrarii datelor cu ajutorul programelor, trebuie parcurse urmatoarele faze:

- scrierea programului (editarea textului sursa)

- compilarea programului (adica verificarea corectitudinii sintactice si semantice a textului sursa si prelucrarea sa => fisier obiect)

- editarea legaturilor (fisierele obiect obtinute in urma compilarii sunt transformate intr-un fisier executabil, adica intr-un fisier care poate fi lansat in executie prin simpla scriere a numelui sau la prompt-ul sistemului de operare.

Alte întrebări interesante