Am nevoie de un referat cu titlul " Actiunea nociva a drogurilor -viata sociala"
Repede va rog!!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Multi oameni nu inteleg de ce unele persoane devin dependenti de droguri sau cum schimba drogurile creierul astfel incat sa duca la un consum compulsiv. Acesti oameni vad abuzul de droguri si adictia strict ca o problema sociala si ii caracterizeaza uneori pe cei care iau droguri ca avand un moral slab. Una dintre conceptiile comune este ca cei care consuma in mod abuziv droguri ar trebui sa poata sa se opreasca din a face acest lucru doar daca au vointa necesara sa isi schimbe comportamentul.
Problema este mult mai complexa - dependenta de droguri este o boala care are impact asupra creierului, si din cauza aceasta, nu poate fi vorba doar de vointa.
Ce este dependenta de droguri?
- O afectiune cronica a creierului, care deseori recidiveaza si care provoaca consumul de droguri compulsiv, in ciuda consecintelor daunatoare pentru cel dependent si pentru cei din jurul sau. Este o afectiune a creierului pentru ca duce la schimbari in structura si functionarea creierului. Desi este adevarat ca pentru majoritatea oamenilor decizia de a lua prima data droguri este voluntara, in timp schimbarile din creier provocate de abuzul de substante poate afecta controlul de sine al persoanei si capacitatea de a lua decizii sanatoase, si in acelasi sa creeze un intens impuls sa ia droguri.
Din fericire, exista tratamente care ii ajuta pe acestia sa lupte cu efectele puternice ale adictiei si sa preia din nou controlul. Cercetarile arata ca imbinarea tratamentelor medicamentoase cu terapia comportamentala este cel mai bun mod de tratare.
Abordarea se face adaptat fiecarui pacient.
Precum in cazul altor boli cronice - diabet, astm, boli cardiovasculare - dependenta de droguri poate fi gestionata eficient. Insa nu este ceva neobisnuit pentru o persoana sa recidiveze si sa inceapa din nou sa abuzeze. Recivida nu inseamna esec; mai degraba, indica faptul ca tratamentul trebuie reinceput sau ajustat, sau ca este nevoie de tratament alternativ.
Ce se intampla cu creierul unei persoane atunci cand consuma droguri?
Drogurile sunt substante chimice care lovesc in sistemul de comunicare al creierului si afecteaza modul in care neuronii trimit, primesc si proceseaza, in mod normal, informatii.
Exista cel putin doua modilitati prin care drogurile pot face asta: imitand mesagerii chimici naturali ai creierului, si/sau suprastimuland "circuitul de recompensa" al creierului.
Unele droguri, precum marijuana sau heroina, au structuri similare mesagerilor creierului, numiti neurotransmitatori, care sunt produsi in mod natural de creier. Din cauza acestei similaritati, aceste droguri pot "pacali" receptorii creierului si sa activeze celulele nervoase sa trimita mesaje anormale.