Am nevoie de un referat (Curentul electric drumul parcurs de la centrală la consumator )
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Ce este curentul electric?
Curentul electriceste marimea electrica ce reprezinta miscareaordonata a purtatorilor de sarcina electrica. Atomii contin protoni care au sarcina pozitiva si electroni careau sarcina negativa. In mod normal, intre sarcinile acestease stabileste un echilibru, deci atomul este neutru din punctde vedere electric, insa, uneori, electronii se deplaseaza dela atom la altul, facand astfel ca primul atom sa ramanaincarcat pozitiv si cel de-al doilea, incarcat negativ. La felcum polii cu nume diferite ai magnetilor se atrag reciproc,si atomii cu sarcini de semne opuse se atrag reciproc. Candelectronii strabat o substanta, ei creeaza un flux de sarcinielectrice numitcurent electric.Curentul se masoara in principal prin intermediul a douaefecte:
•
caderea rezistiva de tensiune
•
campul magnetic generat
De cate feluri este curentul electric?
Este de doua feluri: cel alternativ si cel continuu.Dacă mişcarea sarcinilor se face numai într-un singur sens,avem de-a face cu uncurent continuu(generat de exemplu de baterie). Dacă sensul de deplasare alternează în timp, curentulse numeştealternativ (alternatorul este un dispozitiv caregenerează un asemenea curent).Curentul alternativ folosit înindustrie este de obicei sinusoidal, adică intensitatea lui variazăca o funcţie sinusoidală (în timp).
Highlight
Add Note
Share Quote
Ce este circuitul electric si care suntcomponentele lui?
Circuitul electriceste un ansamblu format din generatorelectric, fire de legatura, consumator si intrerupator. Acesteelemente de circuit au câte doua borne, fiind numite elementedipolare (sau dipoli). În general, orice portiune de circuitconectata la restul circuitului prin doua borne se numeste dipol.Intr-un circuit in serie exista o singura cale pe care poate trececurentul, strabatand pe rand toate componentele. Daca unadintre componente se defecteaza, curentul nu mai poate circula. GENERATORULeste dispozitivul care produce si mentinecurentul electric.
FIRELE DE LEGATURA sunt fire metalice izolate care leagaelementele de circuit intre ele. CONSUMATORULeste dispozitivul care functioneaza cuajutorul curentului electric.
INTRERUPATORUL
este dispozitivul care permite sau nutrecerea curentului prin circuit. Prin cel inchis trece curent,iar prin cel deschis nu trece.
Ce sunt efectele curentului electric si care suntacestea?
Efectele sunt fenomenele care apar atunci cand trece curentulelectric prin conductoare. Acestea sunt:-efectul termic care consta in incalzirea conductoarelor candtrece curentul prin ele-efectul magnetic consta in interactiunea dintre un magnetsi alte elemente ale circuitului strabatute de curent-efectul chimic care se manifesta prin transformarile careapar cand trece curentul prin solutiile anumitor substantechimice
Marimi fizice caracteristice circuitelorelectrice
Intensitatea curentului electriceste o marime fizica caremasoara sarcina electrica ce strabate o sectiune transversala aunui conductor, în unitatea de timp. Este marime fundamentala în SI. Unitatea sa de masura se numeste Ampersi este o unitate
fundamentala în SI. Instrumentul utilizat pentru masurareaintensitatii curentului electric se numesteampermetru.
tQI
∆∆=
I - intensitatea
Q - sarcinat - timpulTensiunea electricaîntre doua puncte ale unui circuit electric,este o marime fizica care masoara lucrul mecanic efectuat decatre câmpul electric creat de generator pentru a deplasaunitatea de sarcina electrica între cele doua puncte. Unitatea sade masura se numeste Volt. Instrumentul utilizat pentrumasurarea tensiunii electrice se numeste voltmetru.U - tensiune electromotoare;L - lucrul mecanic;q – sarcina electrica
Rezistenta electricaa unuiconductor este constanta de proportionalitate din legea luiOhm. Unitatea de masura pentru rezistenta electrica senumeste Ohm. Conductorii pentru care este valabila legea luiOhm se numesc conductori ohmici.
Legea Lui Ohm
Legea lui Ohmeste legea conductiei electrice cestabileste legaturile intre intensitateacurentului electric (I) dintr-un circuit,tensiunea electrica (U) aplicata si rezistentaelectrica (R) din circuit. Legea lui Ohm seaplica pentru conductorii electrici lacapetele carora se aplica tensiuni electrice. Aceasta spune ca intr-un circuit,intensitatea curentului electric este directproportionala cu tensiunea aplicata si invers proportionalacu rezistenta din circuit. Formula matematica a legii luiOhm este:
I- este intensitatea curentului, măsurată în amperi (A);U- este tensiunea aplicată, măsurată în volţi (V);R- este rezistenţa circuitului, măsurată în ohmi (Ω).Cu alte cuvinte, în cazul unui rezistor a cărui rezistenţă esteconstantă, dacă tensiunea creşte, intensitatea curentului va