am nevoie de un referat de o pagina A4 despre romania
dau coroana!!!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
România este situată în emisfera nordică, pe paralela de 45 grade latitudine nordică și meridianil de 25 de grade longitudine estică, la jumătatea distanței dintre ecuator și Polul Nord, de unde rezultă că are un climat temperat. România se află la distanțe egale față de estul, vestul și nordul continentuluic(2800km) și mai aproape de sud (900 km). Deci țara noastră se află în partea central - sudică a Europei, de aici și caracterul de tranziție al climei.
Personalitatea României este dată de mai mulți factori: Carpații (pentru că 2/3 din lanțul Carpaților se află pe teritoriul țării), Dunărea (pentru că 38% din lungimea Dunării trece prin țară) și Marea Neagră (pentru că România are ieșire la M.Neagră pe o lungime de peste 200km).
Suprafața României este de 238.391 km². Ocupă locul 12 între statele Europei și locul 9 între statele U.E. Țărmurile României sunt de mai multe tipuri: cu delte (Delta Dunării), cu limanuri (Tașaul, Techirghiol), cu lagune (Complexul Lagunar Razim-Sinoe). De asemenea relieful este proporțional deoarece câmpiile ocupă 33% din teritoriu, dealuri și podișuri 33% si munți 33%. relieful este variat: dispunere în trepte concentrice (în interiorul Depresiunea Colinară a Transilvaniei) apoi Carpații, Subcarpații, podișurile și campiile). În România sunt prezente tipuri de relief precum glaciar, vulcanic, petrografic și structural.Temperatura medie anuală a României este de 10°C. Temperatura minimă absolută a fost de -38,5°C la Bod, jud. Brașov, temperatura maximă absolută a fost de 44,5°C la Ion Sion, jud. Brăila. Precipitații medii anuale de 640 mm.
România deține o cantitate însemnată de resurse de apă, distribuite neuniform pe suprafața țării. Cele mai mari cantități se găsesc în zona montană, iar cele mai mici în Dobrogea. Populația a înregistrat o evoluție diferită. Evoluția lentă a ținut până în perioada interbelică. În perioada comunistă numărul populației a crescut ajungând la 23 milioane. După 1990, numărul populației a scăzut până la 21, 6 milioane licuitori în anul 2005. România are 263 de orașe, iar populația urbană este de12 milioane de locuitori.
Relieful favorizează practicarea unor culturi variate: în zona de câmpie predomină cerealele, plantele tehnice, leguminoase, legume. Clima permite dezvoltarea unui ciclu vegetativ de 6-7 luni, în regiunile cu precipitații puține sunt necesare irigațiile.
Rețeaua de șosele are o lungime de 72.800 km și este împărțită în: drumuri europene, drumuri naționale și drumuri județene.
Sper că te-am ajutat. P.S. informațiile sunt luate dintr-o culegere pentru bacul la geografie