Chimie, întrebare adresată de deyadeya11, 8 ani în urmă

Am nevoie de un referat despre acțiunea fiziologica a fierului și a cuprului, va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de roberteladrianpb6zy7
8

Fierul

Fierul se gaseste in organism sub 2 forme: circulanta si de depozit (cand este incorporat in proteinele feritina si hemosiderina) si este ca element chimic din natură, indispensabil  proceselor biologice umane.

Sub formă de microparticule, urme de element, el intră în combinații  chimice bivalente, Fe2+ și trivalente, Fe3+.

Devine  parte componentă a  enzimelor, hemoglobinei si mioglobinei.

Fierul este necesar pentru formarea hemoglobinei, a unor enzime, precum si a mioglobinei.

Acesta mai are si rolul de a vindeca si preveni anemiile, asigura nutritia mucoaselor, secretia gastrica, respiratia celulara, ajuta la procesul de crestere, mareste rezistenta la imbolnaviri, mai ales la infectii, transporta diferite substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta, ajuta la cresterea armonioasa, asigura functia reproductiva.

Corpul unui om conține, în general, cam 4 ÷ 5 g (grame) de fier. El se găsește, activ, în enzime și fermenți dar și în hemoglobină (pigmentul celulelor roșii) și mioglobină. Ca rezervă de fier, el este depozitat în ficat și în celule macrofage ale sistemului histiocitar

- reticular, sub formă de feritină și hemosidorină. Necesarul de fier  (activ) zilnic este de aprox. 0,5 -

1,5 mg (miligrame) la copii mici, și de la 2 până la 5 mg la adulți.


Cupru

In corpul omenesc exista o cantitate mica de cupru, cu greutatea cuprinsaintre 100 si 150 mg., repartizata intre diferite organe, dar mai ales in ficat,tesuturile oculare si par.

Continutul de cupru al organismului variaza de la individ la individ. Se paretotusi, ca repartitia cuprului are ca indicator continutul acestuia in ficat, mai ales lanou nascuti. Un continut mai mare decat normal este intalnit la bolnavii de ciroza sau de anemii cronice.

Daca in organism cuprul se prezinta sub forma de complecsi organici caatare, in cantitate foarte mica se gaseste in stomac, datorita acidului clorhidric.

Cuprul intervine in activitatea generala a organismului prin intermediul adiferite metabolisme. Sarurile de cupru ajuta la mentinerea integritatii peretilor vasculari (prin interventia in metabolismul tesutului conjunctiv) si intervine infenomenul mielogenezei si in cel de osificare, iar lipsa lui poate produce fenomenul de osteopatie la copii, deficitul de cupru poate duce la tulburari informarea globuleleor rosii, ceea ce favorizeaza aparitia anemiei.

Cuprul actioneaza, totodata, ca antiinfectios in apararea organismului, inefectele antiinflamatorii ale reumatismului acut, precum si in cel antitumoral.


Sursa de informatii este ca rezumat din cursurile mele de biochimie....


deyadeya11: Mulțumesc mult!
roberteladrianpb6zy7: pt putin.... :)
Alte întrebări interesante