Limba română, întrebare adresată de bbyyaa07, 9 ani în urmă

Am nevoie de un rezumat scurt din acest fragment:
Astfel gingașa Ruxanda ajunsesă a fi parte biruitorului.
Când intră în sală, ea era îmbrăcată cu toată pompa cuvenită unii soții, fiice și surori de domn.
Peste zobonul de stofă aurită, purta un benișel de felendreș albastru blănit cu samur, a căruia mânice atârnau dinapoi; era încinsă cu un colan de aur, ce se închia cu mari paftale de matostat, împregiurate cu petre scumpe; iar pe grumazii ei atârna o salbă de multe șiruri de margaritar. Șlicul de samur, pus cam într-o parte, era împodobit cu un surguci alb și sprijinit cu o floare mare de smaragde. Părul ei, după moda de atuncea, se împărțea despletit pe umerii și spatele sale. Figura ei avea acea frumuseță care făcea odinioară vestite pre femeile României și care se găsește rar acum, degenerând cu amestecul națiilor străine. Ea însă era tristă și tânjitoare, ca floarea espusă arșiții soarelui, ce nu are nimică s-o umbrească. Ea văzuse murind pre părinții săi, privise pre un frate lepădându-și relegea și pre celălalt ucis; și mai întăi hotărâtă de obștie a fi soția lui Jolde (pre care nici îl știa), acum fusese silită de aceeași obștie, care dipoza de inima ei făr-a o mai întreba, a da mâna lui Alexandru-vodă, pre care cinstindu-l și supuindu-i-se ca unui bărbat, ar fi voit să-l iubească, dacă ar fi aflat în el cât de puțină simțire omenească.
Apropiindu-se, se plecă și-i sărută mâna. Lăpușneanul o apucă de mijloc, și rădicând-o ca pre o pană, o puse pe genunchii săi.
— Ce veste, frumoasa mea doamnă? zise el sărutând-o pre frunte; ce pricină te face astăzi, când nu-i sărbătoare, a-ți lăsa fusele? Cine te-au trezit așa de dimineață?
— Lacrimilor jupâneselor văduve care se varsă la ușa mea și care strigă răsplătire la domnul Hristos și la sfânta născătoare, pentru sângele care verși.
Lăpușneanul, posomorându-se, desfăcu brațele; Ruxanda căzu la picioarele lui.
— O, bunul meu domn! viteazul meu soț! urmă ea, destul! Ajungă atâta sânge vărsat, atâte văduvii, atâța sărimani! Gândește că măria-ta ești prea puternic și că niște săraci boieri nu-ți pot strica. Ce-ți lipsește măriei-tale! N-ai cu nime război; țara este liniștită și supusă. Eu, Dumnezeu știe! cât te iubesc! și copiii măriei-tale sânt frumoși și tineri. Judecă că după viață este și moarte și că măria-ta ești muritor și ai să dai seamă! Pentru că, cu monăstirile nu se răscumpără sângele, ci mai ales ispitești și înfrunți pre Dumnezeu, socotind că făcând biserci îl poți împăca, și…
Va rog frumoos!! dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de filizcherim
7
  Gingasa Ruxandra intra in sala si ii sunt observate hainele elegante atent alese, dar si parul aranjat pe umeri.
   Figura ei dezvaluie statura femeilor importante, insa pe chipul ei s-a putut citi tristetea datorita mortii parintilor pe care a vazut-o cu proprii ei ochi. Dupa cele intamplate accepta sa se casatoreasca cu un barbat pe nume Jolde, dar mai apoi fiind silita sa il accepte in viata ei pe Alexandru-voda. 
   Ruxandra se apropie de Lapusneanu si ii saruta mana, iar mai apoi acesta o ia pe genunchii lui.
   Acesta o intreaba de ce au trezit-o atat de devreme. Ea ii raspunde ca a auzit lacrimile jupaneselor vaduve care se roaga la domnul Hristos.
   Ruxandra ii spune sotului ei ca trebuie sa fie milos si sa nu mai omoare oameni saraci deoarece Dumnezeu il va pedepsi.

bbyyaa07: Multumesc!
filizcherim: cu placere
Alte întrebări interesante