Biologie, întrebare adresată de mmgamerro, 8 ani în urmă

AM NEVOIE DE UN TEXT CU INFORMATII DESPRE CENTURA SCAPULARA PENTRU UN PROIECT DE LA SCOALA

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de maddie67234
1

Centura membrului superior sau centura scapulara formează scheletul umarului si asigură legatura dintre oasele membrului liber si toracele osos.

Centura scapulara este consitutita din doua oase:

1. Clavicula

2. Scapula (Omoplatul)

1. Clavicula

Clavicula este un os lung, pereche, situat la limitadintre torace si gat, cuprins intre manubriul sternului si acromion. Orientarea sa este transversala, siprezinta doua curburi inegale, care ii dauforma literei S culcat. Dintre cele doua curburi, una este mediala(curbura cu concavitatea posterioara) si cealalta estelaterala (curbura cuconcavitatea anterioara).

Clavicula este formată din corp si doua extremitati

Forma osului poatefi observata prin simpla inspectie, putand fi explorat prin palpare aproape pe toata intinderea lui. Reprezinta un reper important pentru delimitarea unor regiuni alecorpului, dar si pentru localizarea eventualelor afectiuni.

Orientare.

Se asaza: lateral - extremitatea turtita,anterior - marginea concava a acestei extremitati, iar injos - fata osului (ce este prevazuta cu un sant)Corpul claviculeiprezinta douafete si doua margini

a) Fata superioara este neteda in portiunea mijlocie si poate fi palpata sub piele. La cele doua extremitati, fata superioară este rugoasa si da insertii musculare.La partea mediala a acestei fete, rugozitatile dauinsertie muschiului sternocleidomastoidian, iar la parteal aterala, muschilor deltoid si trapez.

b) Fata inferioara raspunde primei coaste prezentand inportiunea mijlocie gaura nutritiva si santulce a servit la orientarea osului. Pe acest santse insera muschiul subclavicular.Medial de acest sant, se gaseste impresiunea ligamentului costoclavicularpe care se insera ligamentul cu acelasi nume. Lateral de santse gaseste o suprafata rugoasa numită tuberozitatea ligamentuluicoraco-clavicularpe care se insera ligamentele coracoclaviculare, ce leaga clavicula cu procesul coracoid al scapulei.

Tuberozitatea este formata din doua proeminente:tuberculul conoid (situat aproapede marginea posterioaraa osului) si linia trapezoida situataanterolateral fata de tubercul. Petubercul se insera ligamentul conoidian, iar pe liniatrapezoida ligamentul trapezoid.

c) Marginea anterioaraesteconcava in treimea laterala, unde da insertie muschiului deltoid (tuberculul deltoid). Eaesteconvexa in treimea mediala, unde da insertie muschiuluipectoral mare.

d) Marginea posterioaraeste siea concava-convexa, dar in sens invers decat marginea anterioara.In portiunea laterala a marginii se insera muschiultrapez. In portiunea mijlocie are raporturi cu muschiulomohioidian, cu muschii scaleni, cu artera si vena subclaviculară si cu trunchiurile plexului brahial. Acester aporturi sunt deosebit de importante, deoarece in caderilepe umar, clavicula poate fi fracturata in portiunea ei mi-locie. Fragmentele fracturate pot leza vasele subclaviculare si trunchiurile plexului brahia. Calusul poatecomprima sau chiar include aceste formatiuni,determinand complicatii vasculare si nervoase.


mmgamerro: Mulțumesc foarte mult
Alte întrebări interesante