Istorie, întrebare adresată de Ghicitorul123, 8 ani în urmă

Am nevoie mare de un text din 7 enunturi cu titlul ,Constantin Mavrocordat principe luminat
Urgent , dau 80 de puncte si coronita


Ghicitorul123: AM NEVOIE NU MAI MULT DE ZECE PROPOZITII

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Klepsidra
1

1) Constantin Mavrocordat a fost de șase ori hospodar (domn) al Țării Românești și de patru ori hospodar al Moldovei.

2) Ajuns la putere prin alegerea boierilor, el aplica reforme precum: Desființează unele impozite indirecte, aplica o taxa platibila de 10 lei pe an etc.

3) Alege sa ii elibereze pe tarani, dându-le dreptul să se mute de pe o moșie pe alta, pe cand pe țăranii boierești îi obligă la dijmă și 12 zile de lucru pe an, în Muntenia, și 24 în Moldova, iar pe boieri îi recompensează printr-un anumit număr (60 la un boier mare) de scutelnici.

4) În urma războiului ruso - turco - austriac (1736 - 1739), înlăturând diversele combinații ale puterilor, obține reunirea Olteniei la Țara Românească, prin Tratatul de la Belgrad din 1739.

5) În timpul domniilor avute, a căutat să îmbunătățească starea supușilor si a fost domnul care a suprimat iobăgia în țările române: mai întâi rumânia în Țara Românească (1746), apoi vecinia în Moldova (1749).

6) S-a îngrijit și de cele câteva școli existente, de cultura preoților, cărora le cerea să știe carte românească si a pus să se tipărească și cărți bisericești în românește.

7) Dupa parerea mea, Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai renumiti si de mare insemnatate hospodar pe care i-a avut Tara Romaneasca si Moldova, in perioada domniilor.

Alte întrebări interesante