Am nevoie pana la ora 14:00 dau 100 puncte
Răspunsuri la întrebare
2) Eul liric se regăsește în rugamintea poetei adresată toamnei, folosind verbe la persoana I a singular, epitete ( pomii verzi, vântul galben, cer lin), personificări si metafore (arborii plângeau, zarea încerca să se sfâșie, bolta scurse urlete de ciocârlii).
3) Starea de spirit este una de neliniște, chiar de panică, determinată de iminenta pierdere a tot ce înseamnă viață, culoare, frumusețe, căldură.
Poeta este în stare să se sacrifice pe sine pentru păstrarea unor zile de vară.
Este folosit pe un ton rugător verbul 'a lăsa', urmat de o ofertă făcută în schimbul păstrării pomilor verzi (uite, ochii mei ti-i dau), cerului lin (fulgeră-mi pe frunte mie) etc.
7) Mie toamna îmi place de la un capăt la altul. Ne ia ușor, vestindu-și prezența prin culorile în care se 'vopsesc' copacii, prin glasul plin de neliniști al păsărilor, prin bogăția ogoarelor și livezilor, prin zilele însorite și nopțile răcoroase spre reci.
Ne aduce împreună în fiecare septembrie, fiecare purtând în noi povești de vară nespuse încă.
Ne învăluie apoi cu frig pătrunzător care ne face să ne căutăm haine mai groase, ne pune căciuli in cap, botoși in picioare și ne aduce zile mai scurte și nopți mai lungi.
Ne dezgolește copacii si ne umple aleile si străzile cu frunze răsunătoare sub pașii noștri, ne aduce nori si ploi reci.
Ne unește seară de seară în jurul unui ceai aburind sau in fața unor farfurii cu mâncare caldă.