Limba română, întrebare adresată de denisamunteanu7675, 8 ani în urmă

Am nevoie rapid sa aflati care sunt toate verbele la modul indicativ din urmatorul fragment dau coroana


Explorare 1 Citește cu atenție următorul text narativ ficțional. Hannes avea o dorință nebunească, pe care nimeni din lume nu i-o putea îndeplini. Aflând asta, mama lui i-a spus: -Hm, foarte simplu. Scrii un biletel, aștepți să bată vântul dinspre nord şi arunci bileţelul pe fereastră. Într-o noapte cu lună plină, cu cerul presărat de nenumărate stele, cineva a bătut la fereastra lui Hannes. Era ceva neobişnuit, căci el locuia la etajul al cincilea. De dincolo de geam privea spre el un ochi imens, mare cât roata carului. Când Hannes a deschis fereastra cu degetele tre- murânde, o labă cu luciri argintii s-a întins înăuntru. Tinea înfipt în gheara ei cea mai mică un bileţel. -Este al tău? a întrebat o voce aspră şi profundă. Pe biletel era scris de mâna stângace a lui Hannes: „Îmi doresc să zbor pe un dragon uimitor prin noapte." Hannes a privit în ochiul uriaş şi rotund și a încu- viințat. Î​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de crinairin
3

Răspuns: Verbe aflate la modul indicativ:

avea, nu putea, a spus, scrii, aștepți, arunci, a bătut, era, locuia, privea, a deschis, a întins, ținea, este, a întrebat, era, doresc, a privit, a încuviințat.

Explicație: Modul indicativ, un mod personal exprimă acțiuni concrete, sigure, fiind prezentate de vorbitor ca acțiuni reale. De exemplu: ,,Eu scriu o compunere despre toamnă.”

 Modul conjunctiv, un mod personal arată/exprimă acțiuni posibile sau realizabile. De exemplu: ,,Eu vreau să scriu o compunere despre toamnă.”

 Modul condițional-optativ, un mod personal exprimă acțiuni dorite. De exemplu: Eu aș scrie o compunere despre toamnă.”

 Modul imperativ, un mod personal exprimă o rugăminte, o poruncă, un îndemn. Doar pentru persoana a II-a (singular și plural) are forme. De exemplu: „Scrieți o compunere!”

Alte întrebări interesante