Limba română, întrebare adresată de claire21claire21, 8 ani în urmă

Am nevoie sa imi spuneti ce contin fiecare dintre aceste dictionare (adica ce gasim in ele) :

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Icelie
0

Răspuns:

Ortografie-scri corect

Sinonime-cuvinte cu acelasi inteles

Antonime-cu sens opus

Atat stiu :/

Răspuns de brumarelmadalina87
0

Răspuns:

explicativ-Dictionarul limbii romane poate fi utilizat pentru a verifica corectitudinea unui cuvant din punct de vedere gramatical sau pentru a gasi sinonimul potrivit, astfel evitandu-se repetitia intr-un text. Dictionarul explicativ pe care vi-l oferim este complet, are definitii valide pentru cuvintele necunoscute sau care va prezinta nesiguranta.

otografic-Toată lumea ştie că dicţionarul ortografic ne este de folos când dorim să scriem corect formele unor cuvinte. Bunăoară, din el vom afla că e corectă forma a umple, dar nu a umplea, uzurpă, dar nu uzurpează, vinovaţi, dar nu vinoveţi, voluptuos, dar nu voluptos etc.

sinonime-cu înțeles la fel

antonime- cuvinte opuse

paronime-Dicţionarul include un număr apreciabil de cuvinte paronime. Noţiunea de paronim este interpretată, în raport cu accepţiunea tradiţională, în sens mai larg, aşa încât cuprinde cuvintele care se disting printr-un singur sunet, prin două sau chiar mai multe sunete. Lucrarea este destinată în special elevilor şi are drept scop practic de cultivare a limbii, şi anume – excluderea posibilităţii de confundare a unor unităţi lexicale distincte.

opere literale-înţelegerea fenomenului literar românesc (trecând în revistă aproape toate categoriile: tip, prototip, arhetip şi actant), lucrarea este caracterizată de un pregnant caracter critic, aducând, de la caz la caz, din perspectiva exegezei şi istoriei literare, date şi aprecieri asupra operei, cadru al evoluţiei personajului respectiv, şi asupra acestuia (informaţii privind modalităţile de caracterizare a personajelor, locul personajului în opera literară, paralele cu alte personaje ale literaturii române şi universale).

Acoperind aria de studiu din învăţământul gimnazial şi cel liceal, volumul a fost conceput în conformitate cu programa şi manualele alternative de limba şi literatura română aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Dicţionarul este util în pregătirea examenelui de admitere în liceu şi şcoala profesională, a celui de bacalaureat şi de admitere în învăţământul superior, ca şi în vederea participării la concursurile şcolare, contribuind la formarea de deprinderi de muncă intelectuală, sugerând multiple lecturi suplimentare şi, nu în ultimul rând, oferind chiar cadrelor didactice de specialitate sugestii de abordare şi sistematizare a studiului, material exemplificator.

Alte întrebări interesante