Limba română, întrebare adresată de alinakovacsdr, 8 ani în urmă

Am nevoie si de un rezumat pentru povestea Moara cu noroc.Urgent.Dau 10 inimi!Şi coroana daca imi spuneti cum!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cureaale
10

Răspuns:

    Nuvela structurata pe 17 capitole a aparut in 1881, in volumul de debut al scriitorului, ,,Novele din popor''.

      Actiunea se desfasoara in decursul unui an, intre doua repere religioase( Sf Gheorghe si Paste).

     Incipitul coincide cu sfatul de viata pe care soacra lui Ghita, personajul principal, incearca sa il dea tinerei familii , bazat pe experienta ei de viata. Ghita este insa hotarat sa scape de saracie, nemultumit cu statutul sau de cizmar si fara sa asculte de sfatul batranei, ia in arenda carciuma de la Moara cu noroc. In expozitiune aflam ca acest loc se afla la o rascruce de drumuri, prin care trec turme de porci spre si dinspre Ineu, loc de afaceri si comert. Veniturile familiei incep sa se inmulteasca si le aduc bucurie.

    Sosirea lui Lica Samadaul la Moara cu noroc constituie intriga naratiunii.

   Din acest moment, cand Ghita isi da seama de pericol, incepe desfasurarea actiunii care prezinta degradarea morala si si sufleteasca a eroului, departarea de familie. Ghita incearca sa isi ia masuri de aparare: isi cumpara doua pistoale, 2 caini fiorosi si isi ia si o sluga, pe ungurul Marti.

Ana isi da seama ca Lica este un om primejdios , fapt de care Ghita e convins, dar setea de inavutire il determina sa faca numeroase compromisuri; II da bani lui Lica , ii spune tot ce se intampla la han , urmareste turmele de porci dupa semnele lasate de Samadau.

Lica il jefuieste si il omoara pe arendas, il determina pe Ghita sa minta la proces spunand ca LIca a fost in aceea noapte la han.

Ghita se aliaza apoi cu jandarmul Pintea, impotriva lui Lica si incearca sa il dea pe mana autoritatilor. El merge la Ineu sa ceara ajutor lasandu l pe Samadau cu Ana la han.

        Actiunea atinge punctul culminant in momentul cand Ghita revine la han si o ucide pe Ana injunghiind o in inima, el este impuscat in ceafa de Raut care incendiiaza hanul, dupa porunca lui LIca.

       Lica incearca sa scape de Pintea dar isi da seama ca nu va reusi si alege sa se sinucida strvindu si capul de un stejar. Moartea Samadaului marcheaza deznodamantul operei.. Actiunea se termina in momentul revenirii batranei cu cei doi copii, deoarece ei fusesera plecati de Paste. Vazand hanul in flacari, acestia cred ca a luat foc de la un trasnet deoarece or fi lasat ferestrele deschise.

Explicație:

Alte întrebări interesante