Ed. muzicală, întrebare adresată de Symphony, 9 ani în urmă

Am nevoie totul despre gama mi minor

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de piticatha23
15
Gama muzicală este o serie de note muzicale selectate într-un mod specific dintre notele unei octave.In scala muzicală egal temperată o octava este împarțită in 12 intervale egale (intr-o scală logaritmica).Deoarece diferența dintre două octave alaturate este un factor de 2, diferența dintre două note alăturate (egală cu un semiton) este de  sau . Diferența dintre două note separate de un ton (echivalent cu două semitonuri) este de  sau .Este important faptul că raportul dintre frecvența Sol si frecvența Do (acordul "cvinta perfectă") este aproximativ 3/2 iar cel ditre frecvența Fa si frecvența Do (acordul "cvarta perfectă") este aproximativ 4/3. Acesta este unul din motivele adoptării acestei distribuții.Alte distribuții, care diferă in numărul de note sau in poziția lor intr-o octavă, au fost folosite in trecut si continuă sa fie folosite ocazional in prezent. In aceste cazuri se încearcă stabilirea unor acorduri mai bune intre anumite note cu prețul unor acorduri inutilizabile.In gama majoră notele sunt separate in ordine după regula ton-ton-semiton-ton-ton-ton-semiton. Cele două semitonuri se află inte notele 3-4 si 7-8. De exemplu, in gama A major, diferența dintre a treia notă (Do#) și a patra (Re) este de un semiton.
Alegerea intervalelor este determinată de faptul că anumite combinații de note, denumite acorduri (de exemplu, notele 1, 3 si 5 in fiecare gamă), trebuie sa sune consonant.
Există 12 posibilitați, denumite după prima nota din gamă.In gama minoră naturală notele sunt separate după regula ton-semiton-ton-ton-semiton-ton-ton. Cele doua semitonuri se află între notele 2-3 si 5-6.
Gama minoră naturală se poate obține din gama majoră cu o descreștere de un ton și jumatate. De exemplu, se poate ajunge in gama La Minor naturală in acest fel din gama Do Major.Gama minoră armonică diferă de gama minoră naturală in folosirea unui diez, #, la nota 7. Rezultatul este o diferentă de un ton și jumatate între notele 6 si 7.Gama minoră melodică reduce acest interval prin folosirea unui diez la ambele note 6 si 7 in creștere si revenirea la gama minoră naturală in descreștere.
Alte întrebări interesante