Biologie, întrebare adresată de pirvuluca, 8 ani în urmă

Am nevoie urgent azi !
Va rog!!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ionatanferariu
1

Răspuns:

1)

"Nutriția în lumea vie"

În lumea vie, organismele pot avea nutriție autotrofă prin fotosinteză sau chemosinteză și heterotrofă parazită sau saprofită. Tipuri particulare de nutriție heterotrofă sunt și nutriția mixotrofă și nutriția simbiontă.

Organismele vii pot avea digestie intracelulară, cum sunt protozoarele, spongierii și celenteratele (organismele unicelulare) sau digestie extracelulară, desfășurată la nivelul sistemului digestiv (la organismele pluricelulare - mamifere și om).

Sistemul digestiv este alcătuit din tub digestiv și glande anexe. Tubul digestiv de la mamifere este format din: cavitate bucală, faringe, esofag, stomac, intestin subțire și intestin gros. Glandele anexe ale tubului digestiv sunt: glandele salivare, ficatul și pancreasul.

Digestia este procesul prin care alimentele sunt prelucrate și absorbite, în vederea folosirii lor. Produșii finali ai digestiei sunt: aminoacizi din proteine, glucoză din maltoză, fructoză+glucoză din zaharoză, galactoză din lactoză, acizi grași, glicerol, MG din grăsimi.

În condițiile în care consumăm alimente alterate sau nespălate, există riscul de a face anumite boli. Cele mai frecvente sunt: gastrita, ulcerul, toxiinfecții alimentare, apendicita, hepatita virală. Toate acestea apar în stare acută si se pot croniciza, fie mai rapid, fie mai lent, în funcție de organism.

2)

a. Glandele anexe ale tubului digestiv sunt glandele salivare, ficatul și pancreasul. Glandele salivare se află în cavitatea bucală. Produc salivă, care conține amilază salivară (o enzimă glicolitică) ce acționează asupra amidonului preparat, transformându-l în dextrine și apoi în maltoză, ceea ce se explică prin formarea unui precipitat în soluția de amidon în I+IK.

Ficatul este o glandă care se află sub stomac, în partea superioară a cavității abdominale. El secretă bila, care se varsă în duoden. Ea conține săruri biliare, care emulsionează grăsimile în digestia intestinală. Bila mai conține și pigmenți biliari, rezultați din degradarea hemoglobinei, care dau culoare fecalelor.

Pancreasul se află sub ficat. Este o glandă mixtă: la nivel exocrin secretă suc pancreatic pe care îl varsă în intestin, iar la nivel endocrin secretă hormoni, pe care îi varsă în sânge. Sucul pancreatic conține următoarele enzime: amilaza pancreatică (are același rol ca și amilaza salivară, doar că este mai activă și acționează asupra amidonului crud), tripsina, chemostripsina, carboxipeptidaza, colagenaza, elastaza (sunt proteaze, care acționează asupra proteinelor, a albumozelor și peptonelor, transformându-le în oligopeptide sau aminoacizi, în funcție de enzimă), lipaza pancreatică (acționează asupra grăsimilor).

b. Sucul gastric este alcătuit din: apă, ioni, mucus, enzime. Dintre enzime, cele mai importante sunt: pepsina, care hidrolizează proteinele până la albumoze și peptone. Labfermentul este o altă enzimă, care transformă cazeinogenul în paracainezat de calciu, în prezența ionilor de calciu. Este prezentă la sugari și are rol în coagularea laptelui. A treia enzimă este reprezentată de lipaza gastrică, care acționează asupra grăsimilor emulsionate, transformându-le în acizi grași și glicerol.

Sucul pancreatic -- la fel ca și sucul gastric, numai că conține alte enzime: amilaza pancreatică - acționează asupra amidonului crud, tripsina, chemotripsina - asupra proteinelor și peptonelor, transformându-le în aminoacizi sau oligopeptide. Saliva conține ioni, mucus, apă, amilază salivară ce acționează asupra amidonului preparat și îl transformă, mai întâi, în dextrine, apoi în maltoză și lizozimul, care este o substanță cu rol bactericid.

Bila conține săruri biliare, bicarbonat, care crează un mediu bazic necesar acțiunii noilor enzime, pigmenți biliari. Acționează asupra grăsimilor și le emulsionează.

c. În digestia intestinală apar următoarele enzime: oligopeptidazele - acționează asupra oligopeptidelor și le transformă în aminoacizi, dizaharidazele - acționează asupra dizaharidelor, transformându-le în monozaharide (maltaza acționează asupra maltozei și o transformă în glucoză, lactaza acționează asupra lactozei și o transformă în glucoză + galactoză, iar zaharaza acționează asupra zaharozei și o transformă în glucoză + fructoză). Lipaza intestinală este și ea prezentă, având același rol. Produșii finali sunt: aminoacizi din proteine, monozaharide din dizaharide și acizi grași, glicerol + MG din lipide.

d. Absorbția este procesul prin care substanțele simple hidrolizate sunt preluate și trecute în mediul intern. Se realizează la nivelul intestinului subțire, dar și la nivelul intestinului gros, cu ajutorul valvulelor conivente sub formă de vilozități intestinale.

Sper că te-am ajutat! Ai putea să-mi dai coroana?

Alte întrebări interesante