Limba română, întrebare adresată de Bibiiliubestepecris, 8 ani în urmă

Am nevoie urgent de un:
Argument liric ( cu opini etc..) la textul Vulturul de Emil Gârleanu


Utilizator anonim: Vulturul nu este o opera lirica, dar incerc sa-ti fac demonstratie entru genul liric !
Utilizator anonim: pentru*
Bibiiliubestepecris: Ok

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
2
                                                     Vulturul
                                                                  de Emil Garleanu
    Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare in versuri, in care eul liric isi transmite in mod direct ideile, sentimentele si gandurile prin intermediul figurilor de stil si al imaginilor artistice .
    In opinia mea, opera ''Vulturul'' apartine genului liric deoarece contine toate particularitatile acestui gen.
    In primul rand, eul liric isi face simtita prezenta prin intermediul marcilor lexico-gramaticale : punctele de suspensie cu rol afectiv ''Atipi...''.
Modul de expunere predominant este descrierea. Fiind o descriere apar si structuri nominale formate din adjective si substantive :''prapastia intunecoasa'', ''satele imprastiate'' si ''inaltime uriasa''.
    In al doilea rand, limbajul se caracterizeaza prin expresivitate care nuanteaza starile sufletesti ale eului liric .Comparatia  ''A intins aripile, ca o flamura'' arata modalitatea prin care falnicul vultur isi arata penajul,astfel epitetul ''prapastia intunecoasa,umeda'' arata locul din care vulturul incercat de viata, personificarea '' brazi batrani'' demonstreaza varsta inaintata a acetuia, isi are existenta .
     In concluzie, exprimarea directa a eului liric, limbajul expresiv si descrierea ca mod de expunere predominant demonstreaza faptul ca opera ''Vulturul'' de Emil Garleanu apartine genului liric.




P.S. : Marcile lexico-gramaticale sunt mult mai multe dar nu se afla in text, pe langa acestea exista si elementele de versificatie sau prozodie care nu se afla in text. 

Bibiiliubestepecris: Multumesc
Utilizator anonim: Cu placere ! :)
Alte întrebări interesante