Limba română, întrebare adresată de adrianadrian23, 9 ani în urmă

Am si eu nevoie de o lectura ? Pentru la Romana .




Utilizator anonim: bine

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1
Mihail Sadoveanu (1880-1961), scriitor reprezentativ al secolului XX-lea, este autor a numeroase romane si povestiri, in care a abordat, istoria,civilizatia straveche a satului romanesc si natura.
Un loc aparte in creatia sa il ocupa volumul "Hanul Ancutei"(1928) din care face parte si povestirea "Iapa lui Voda" ,intamplarile fiind istorisite de Ionita comisul, din Draganesti unul dintre cei 9 povesitori care se intalnesc la Hanul Ancutei de pe Valea Moldovei, la intretaierea drumurilor spre Roman si Iasi.
Povestirea contine doua planuri narative care se intersecteaza, unul dintre ele fiind inserat in celalalt. In volumul "Hanul Ancutei", Mihail Sadoveanu recurge la tehnica literara numita "poveste in poveste" sau "naratiune in naratiune", deoarece in cadrul firului epic al volumului intervin istorisiri relatate de fiecare data de alt oaspete, adica un alt narator, venit la Hanul Ancutei.
Personajele- naratori sunt fie participanti direct, fie martori ai intamplarilor istorisite cu placere si cu ambitia ca povestirea fiecaruia va fi mai impresionanta decat celelalte anterioare.
In primul plan narativ al povestirii se fixeaza timpul si spatiul prin intermediul naratiunii dar si al descrierii. 

Povestirea incepe prin descrierea de catre narator a imprejurarilor prin care si fixeaza timpul, "intr-o toamna aurie", si locul, "la Hanul Ancutei", unde a auzit multe povesti. Naratorul precizeaza ca intramplarile ce urmeaza a fi povestite s-au petrecut "intr-o indepartata vreme, demult", intr-un trecut neprecizat, inceputul fiind de basm, pe cand oamnenii au vazut "un balaur negru in nouri" si niste pasari mari venite "din ostroavele de la marginea lumii", care vesteau razboi si belsug la vita de vie, cand a daruit Dumnezeu rod bogat in podgoriile din Tara-de-Jos, prilej de petreceri si de povesti la Hanul Ancutei. Aici, in mijlocul trecatorilor adunati pe langa focuri sa vorbeasca si sa petreaca, se afla Ancuta cea tanara, hangita la fel de frumoasa si de vioaie ca mama sa. Printre acestea se gaseste si Ionita comisul din Draganesti, care-i uimeste pe ceilalti prin calul sau "vrednic de mirare", caci era "numai pielea si ciolanele". Provocat de unul dintre interlocutori, de mos Leonte, comisul se lauda cu descendenta calului sau din "Iapa lui Voda".
Alte întrebări interesante