Limba română, întrebare adresată de tapumihaela12, 9 ani în urmă

Am si eu o tema la romana. Enuntul suna asa: O compunere libera despre legatura dintre om si natura in balada Miorita. Imi puteti da niste idei, despre ce as putea scrie ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ana0110
14
In ce lectura sau poezie doresti argumentarea corespondentei dintre om si natura? Sau te referin in general?
Daca te referi in general, atunci poti sa amintesti legatura stransa dintre om si natura atunci din anumite poezii, balade, doine, etc. Ex: "Miorita", "Toma Alimos", "Codru-i frate cu romanul" etc. 
Asa cum bine stim, legatura dintre om si natura a existat din vremuri imemoriabile, luand nastere o data cu aparitia stramosului nostru pe Planeta Albastra si va dainui atata timp cat Homo sapiens isi va purta pasii pe Terra, relatia om-natura imbracand - in decursul mileniilor - diferite forme. 
Astfel, omul din zorii aparitiei sale pe Pamant facea parte integranta din natura, care ii oferea variatele ei produse, dar in acelasi timp ii impunea si toate legile ei aspre. Daca natura din jurul lui era imbelsugata, omul se infrupta fara zabava din bunatati; daca era sterp cornul imbelsugarii, pe ani, pe anotimpuri, strabunicii nostri flamanzeau, inghetau, sufereau si se stingeau neputinciosi. 
Omul si natura au fost dintotdeauna infratiti (vorba poetului: (Codru-i frate cu romanuli). Aceasta relatie este un tot unitar, o interdependenta aproape perfecta. Omul a trait in natura de secole si si-a procurat tot din ea, prin ea, cele necesare traiului, iar natura i-a oferit, marinimoasa, darurile sale. Gazda primitoare, natura a venit in ajutorul omului oferindu-i resursele sale nepretuite in mod gratuit, neconditionat. Cand a fost prigonit, omul a gasit scapare si adapost tot in mijlocul naturii, care l-a hranit, l-a ascuns si aparat.

tapumihaela12: Ma refer la balada Miorita, cu cei 3 ciobani, cu oita nazdravana etc
Alte întrebări interesante