Chimie, întrebare adresată de CopiluMirific, 8 ani în urmă

Am un facut un experiment: am pus apa rece intr-un pahar (de plastic) si apoi am pus paharul intr-un alt pahar mai mare (tot din plastic), care era plin cu apa calda. S-au format niste bule foarte mici de gaz, ce par a fi pe exteriorul paharului mic. Eu cred ca este oxigen, dar imi poate explica si mie ce s-a intamplat?


Amigdalita: Cand bagi paharul mic (cu apa calda) in paharul mare ( cu apa rece) va avea loc un transfer de caldura , astfel ca apa din paharul mai mare va incepe sa se incalzeasca pana la stabilirea unui echilibru. Stim ca solubilitatea gazelor in apa scade cu cresterea temperaturii. In paharul ce contine apa rece ,initial va fi dizolvata o cantitate de gaz. Din cauza incalzirii apei din paharul mare , solubilitatea acestora va scadea , astfel ca vor iesi din sistem ( vor iesi la suprafata).
Amigdalita: Ai mai spus , de asemenea , ca acestea par sa se formeze pe experiorul paharului mic . Acest lucru se intampla deoarece transferul de caldura are loc din aproape in aproape , astfel ca apa din imediata apropiere a paharului mic va fi mai calda decat apa din imprejur , iar solubilitatea gazelor din acea zona scade (explicatia de mai sus ; de asemenea poti observa ca unele dintre ele adera la suprafata paharului mic , fenomen ce are la baza tensiunea superficiala)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Amigdalita
4

Cand bagi paharul mic (cu apa calda) in paharul mare ( cu apa rece) va avea loc un transfer de caldura , astfel ca apa din paharul mai mare va incepe sa se incalzeasca pana la stabilirea unui echilibru. Stim ca solubilitatea gazelor in apa scade cu cresterea temperaturii. In paharul ce contine apa rece ,initial va fi dizolvata o cantitate de gaz. Din cauza incalzirii apei din paharul mare , solubilitatea acestora va scadea , astfel ca vor iesi din sistem ( vor iesi la suprafata).Ai mai spus , de asemenea , ca acestea par sa se formeze pe experiorul paharului mic . Acest lucru se intampla deoarece transferul de caldura are loc din aproape in aproape , astfel ca apa din imediata apropiere a paharului mic va fi mai calda decat apa din imprejur , iar solubilitatea gazelor din acea zona scade (explicatia de mai sus ; de asemenea poti observa ca unele dintre ele adera la suprafata paharului mic , fenomen ce are la baza tensiunea superficiala).

Alte întrebări interesante