Limba română, întrebare adresată de andreutzza21, 9 ani în urmă

Am un proiect la romana vreau un text despre vacanta la bunici cum a fost ceam facut rapid vaaaaa rog dau coroana :-) :-) :-)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Lavinia1853
1
Sper ca o sa iti placa , am facut-o in clasa a 5-a
Anexe:
Răspuns de Leonard
2
O vacanta de neuitat

Sunt în lume locuri care mă atrag mereu ca un magnet să revin. Așa este satul Filioara din județul Neamț, unde locuiesc bunicii mei dragi. Timpul trece încet și nepăsător peste ei, de la un an la altul sunt parcă mai scunzi, mai albiți de vreme, dar iși păstrează pentru mine surâsul și blândețea care dau atât de mult farmec copilăriei mele.
Satul e situat într-o vale înconjurată de munți și dealuri acoperite de pășuni, livezi și păduri de fagi, stejari și brazi. Aerul cald de vară își pierde din fierbințeală în această zonă, coboară cu sfială dinspre munte o briză răcoroasă și dulce, care îmi mângâie nările și mă fac face plină de viață.
Bunicii mei sunt oameni gospodari. Aparent, nu au timp decât de alergat să hrănească găinile, rațele și curcanii din poiată, să îngrijească văcuța și să o ducă dis de dimineață la pășune, să curețe straturile de roșii și ardei, să aducă apă de la fântână. Am luat parte la aceste activități și mi s-a părut că o viață atât de grea, așa cum e viața lor, îi face să își păstreze sufletul tânăr și corpul sănătos.
Ce vesel a fost când am mers cu bunicul meu la pădure, să căutăm bureți! Dar cât au fost de delicioși cu smântâna făcută de bunica, din laptele văcuței pe care o crește și o iubește! Ce aromă au roșiile mici din gradina bunicuței! Cum mi se topesc de plăcere între dinți fragii, zmeura și murele pe care le-am cules cu poftă de urs de pe dealul din apropierea casei! Ce gust dulce are apa din fântână!
Am mers în unele zile la Mănăstirea Văratec din vecinătate. M-am rugat pentru cei dragi, pentru bunici și pentru mine. Maicile au cântat dumnezeiește, toaca mi-a muiat sufletul și clopotele mănăstirii au alungat cele rele din mine. M-am plimbat prin Pădurea de Argint a lui Eminescu, am suit cu greu pe dealul Filioarei și am cules ciupercuțe din Pădurea de Aramă.
Seara, înainte să adormim, am stat cu bunicii până târziu să depănăm amintiri din alți ani și să punem la cale vacantele viitoare.
Sigur, imi place ideea de a merge la mare în Turcia, în Grecia, îmi plac excursiile la munte, pe Valea Prahovei, dar nimic nu se compară cu plaiurile pe care locuiesc bunicii mei!
Alte întrebări interesante