Limba română, întrebare adresată de clen, 9 ani în urmă

ami spuneti va rog frumos despre ce este vorba in Baltagul va rog frumos

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vladcotorogea
1
Vitoria Lipan pleaca in cautarea sotului ei care nu s.a intors acasa dupa sase luni. Impreuna cu fiul ei, femeia face o calatorie prin locurile in care a fost Nechifor. In final, gaseste oasele barbatului ei intr.o prapastie. Nu mult dupa aceea il gaseste pe criminal, care moare sfasiat de cainele lui Nechifor. Opera se numeste Baltagul dupa arma crimei: criminalul il loveste pe oier cu baltagul( un topor) apoi il arunca in rapa, ca sa ii ia oile.
Răspuns de Utilizator anonim
0
Romanul ,, Baltagul" prezintă un mod de viaţă arhaic, străvechi. La loc de cinste se află tradiţiile legate de momentele importante din viaţa omului: botez, nuntă şi înmormântare. 
Ca primă temă a romanului ar fi transhumanţa, deplasarea oierilor cu turmele de la şes la munte, în funcţie de anotimp, cea care face legea oierilor de pe valea Tarcăului.
Vitoria Lipan, personaj reprezentativ, pleacă în căutarea soţului, Nechifor Lipan, călăuzită de sentimentul datoriei faţă de jumătatea sa.
În drumul pe care-l urmează, drum ,, de viaţă şi de moarte", cum critica literară l-a denumit păşeşte peste tot ceea ce-i iese în cale. Ordonează întâmplările şi face lumină împreună cu fiul lor, Gheorghiţă, dar şi-al câinelui lui Nechifor( provenit din limba greacă: ,, purtător de victorie").
Vitoria, numele ei semnificând triumful, face dreptate. Cei vinovaţi sunt pedepsiţi, iar ea poate a-şi urma viaţa: are fată de măritat şi flăcău de însurat, datorii de onoare ale familiei.

Utilizator anonim: CITEŞTE, cartea! Merită. E vacanţă ... 
vladcotorogea: Nu merita. E una din cele mai proaste carti p care le.am citit. Si am citit multe...
Utilizator anonim: Gusturile nu se discută ...
Alte întrebări interesante