Limba română, întrebare adresată de biabianca26316, 8 ani în urmă

Amintește-ți o situație de comunicare în care intentia ta nu a avut efectul asteptat.Cum te-ai simtit?
Am nevoie urgent până mâine!Ofer la schimb coroniță și 25puncte!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexiavaidacutean
3

Răspuns:Cresterea eficientei si a productivitatii personale prin eficientizarea stilului de comunicare

Ti se intampla sa nu ai timp suficient pentru realizarea sarcinilor de la locul de munca sau pentru activitatile din timpul liber, pentru ca iti este greu sa spui nu la solicitarile colegilor sau ale altor cunoscuti? Te simti uneori frustrat(a) pentru ca nevoile, drepturile, opiniile sau sentimentele tale nu sunt respectate de cei din jur? Este posibil sa nu comunici in mod asertiv.

Comunicarea asertiva este cel mai eficient tip de comunicare in situatiile in care dorim sa ne exprimam sentimentele, sa ne cerem drepturile, sa spunem “NU” lucrurilor sau solicitarilor pe care nu le dorim. Asertivitatea presupune sustinerea propriului punct de vedere cu fermitate si curaj, dar fara a deveni agresivi.

Cei care nu sunt suficient de asertivi nu se simt in largul lor in situatii sociale obisnuite, nu isi apara drepturile, nu pot spune “NU” cand li se cere ceva contrar propriilor dorinte si nevoi si nu se simt in largul lor atunci cand trebuie sa faca o observatie.

Persoanele care nu comunica asertiv, adopta una din urmatoarele tipuri de comunicare:

· Comunicarea pasiva: cei care comunica pasiv sunt excesiv de amabili in orice situatie, gata sa indeplineasca orice solicitare din partea cuiva pentru a nu strica relatiile cu aceste persoane. Cei care folosesc acest mod de comunicare nu au curajul sa isi apere drepturile sau nu le cunosc.

· Comunicarea agresiva: presupune utilizarea constrangerii si a intimidarii, comunicarea pe un ton autoritar si ostil a propriilor dorinte si nevoi. Presupune satisfacerea propriilor drepturi fara a tine cont de sentimentele si drepturile celorlalti.


biabianca26316: Mersi mult!O sa-ti dau coronita cand ma lasa!
Alte întrebări interesante