Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Amintiri din copilarie
Fragment
De ION CREANGA
A doua zi am purces din Farcasa pe la Borca spre Paraul Carjei si Cotargas,pana ce am ajuns si la Brosteni.Si dupa ce ne-a asezat bunicul in gazda,cu toata cheltuiala lui,la una Irinuca,apoi ne-a dus pe la profesor si pe la biserica,de ne-a inchinat pe la icoane,si pe urma ne-a lasat cu sanatate si s-a intors acasa,trimitandu-ne din cand in cand cele trebuitoare.
Si satul Brostenii fiind imprastiat,mai ca toate satele de la munte,nu se rusina lupul si ursul a se arata ziua-mea-za-mare prin el […]. Si Irinuca avea o cocioaba veche de barne,cu ferestrele cat palma,acoperita cu scanduri,ingradita cu razlogi de brad si asezata chiar sub munte,pe malul stang al Bistritei,aproape de pod. Irinuca era o femeie nici tanara,nici tocmai batrana; avea barbat si o fata balcaza si lalaie,de-ti era frica sa innoptezi cu dansa in casa. Noroc numai ca de luni dimineata si pana sambata seara n-o mai vedeai; se ducea cu tata-sau in munte,la facut ferestrea,si lucra toata saptamana ca un barbat pentru nimica toata: doi oameni cu doi boi,la vreme de iarna,abia isi puteau scoate mamaliga. Ba la multi se intampla de veneau sambata noaptea cate un picior frant sau cu boii stalciti,si aceasta le era castig pe deasupra.
Cocioaba de pe malul stang al Bistritei,barbatul,fata si boii din padure,un tap si doua capre slabe si raioase,ce dormeau pururea in tinda,era toata averea Irinucai. Dar si asta-i o avere,cand e omul sanatos. Insa ce ma priveste?
Mai bine sa ne cautam de ale noastre.
Noi,cum a plecat bunicul,a doua zi ne-am dus la scoala; si vazand profesorul ca purtam plete,a poruncit unuia dintre scolari sa ne tunda. Cand am auzit noi una ca asta,am inceput a plange cu zece randuri de lacrimi si a ne ruga pe toti dumnezeii sa nu ne sluteasca. Dar t-ai gasit; profesorul a stat langa noi,pana ce ne-a tuns chilug. Apoi ne-a pus in rand cu ceilalti scolari si ne-a dat de invatat,dupa puterea noastra,intre una-alta, si ,,Ingerul a strigat",pe dinafara.Si am dus-o noi asa pana pe la Mezii-Paresii.Si unde nu ne trezim intr-o buna dimineata plini ciucur de raie capreasca de la caprele Irinucai!Ei, ei!ce-i de facut? Dascalul nu ne mai primea in scoala,Irinuca nu ne putea vindeca,pe bunicul n-ave cine-l instiinta,merindele erau pe sfarsit,rau de noi!
Nu stiu cum se intampla,ca,aproape de Bunavestire,unde nu da o caldura ca aceea,si se topeste omatul,si curg paraiele,si se umfla Bistrita din mal in mal,de cat pe ce sa ieie casa Irinucai.Si noi,pe caldurile cele,ne ungeam cu lesie tulbure,sedeam afara la soare cu pelea goala,pana se usca cenusa pe noi,si apoi ne bagam in Bistrita de ne scaldam.Asa ne invatase o baba sa facem,ca sa ne treaca de raie.Va puteti inchipui ce vra sa zica a te scalda in Bistrita,la Brosteni,de doua ori pe zi,tocmai in postul cel mare!Si nici tu junghiu,nici tu friguri,nici alta boala nu s-a lipit de noi,dar nici de raie n-am scapat.Vorba ceea: ,,Se tine ca raia de om".
Intr-o zi,fiind Irinuca dusa in sat si avand obiceiu a sede uitata,ca fata vatamanului,noi n-avem ce lucra?Ne suim pe munte,la deal de casa ei,cate c-o bucata de razlog in mana,si cum curgeau paraiele grozav,mai alrs unul alb cum ii laptele,ne pune dracul de urnim o stanca din locul ei,care era numai intinata,si unde nu porneste stanca la vale,saltand tot mai sus de un stat de om; si trece prin gardul si prin tinda Irinucai,pe la capre,si se duce drept in Bistrita,de clocotea apa!Asta era in sambata lui Lazar,pe la amiazi.Ei, ei! ce-i de facut?Gardul si casa femeii daramate la pamant,o capra rupta in bucati,nu-i lucru de saga.Uitasem acum si raie si tot de spaima.
-Strange repede ce mai ai,pana cand nu vine baba,si hai sa fugim cu pluta ceea la frate-meu Vasile,in Borca,zise Dumitru,caci plutele incepuse a umbla.
Insfacam noi te mieri ce mai aveam,ne ducem degraba la pluta,si plutasii,de cuvant,si pornesc.Ce-a fi zis Irinuca,in urma noastra,ce n-a fi zis,nu stiu;dar stiu atata ca eram cu gheata-n spate,de frica,pan-am ajuns la Borca,unde ne-a fost si masul.Iar a doua zi,in duminica de Florii,des-dimineata am plecat din Borca pe Plaiul-Batran,impreuna cu doi plaiesi calari,spre Pipirig. […]
trebuie sa povestesc lectia
dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de goenji
24
a doua zi a purces farcasa pe la borca spre paraul crajei si cotargas pana ce a ajuns la brosteni.Dupa ce ia asezat bunicul in gazda cu toata cheltuiala lui la irinuca,apoi i-a dus la profesor,la biserica de ia inchinat pe icoane dupa aceea ia lasat cu sanatatea si sa intors acasa si in cand in cand le dadea cele trebuitoare.Satul brosteni fiind imprastiat ca toate satele de la munte nu se rusina lupul si ursul sa vina la ameaz prin el.si irinuca avea o cocioaba veche de barne si ferestrele cat palma acoperita cu scanduri ingradita cu razlogi de brad si asezata chiar sub, pe malul strang al bistritei aproape de pod.ea e o femeie nici prea tanara nici prea batrana care are un barbat si o fata cu care te-ai teme sa inoptezi.ea se ducea la lucru de luni pana sambata cu tatal ei pentru o nimica toata.doi oameni cu doi boi la vreme da abia isi puteau taia mamaliga.ba la multi se intampla de veneau sambata noaptea cate un picior frant sau cu boii salciti si aceasta le era castig.cocioaba de pe malul stang al bistritei barbatul fata si boii din padure un tap si doua capre slabe si raioase ce dormea pururea in tinda era toata averea irinucai.dar si asta este o avere cand omul e sanatos insa cel priveste?mai bine isi cautau de ale lor.
Alte întrebări interesante