Limba română, întrebare adresată de Cosmi2004, 9 ani în urmă

Analizați adjectivele din textul de mai jos si din versurile de mai jos, indicând si funcția sintactica.
Blandele dealuri isi arcuiau coamele spre cerul înalt si limpede.In lumina slaba a palidului soare de sfârşit de iarnă, coasta golasa era cenuşie. Peisajul cu tonuri gri era trist si doar mugurul verde al ierbii încolţite il înveselea.


O maidaneză e o pisica
Mare sau mica
Care nu are casă.

Eu oaspetele important
L-am tratat cu lapte cald;
Si, pentru ca era mic,
L-am botezat Arpagic.

Va rog dau coroana si 20 de pcte

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
26
Blandele=A.adj/adj.variabil,cu 2 terminatii si 4 forme flexionare,se acorda in gen,numar si caz cu substrantivul "dealuri"(gen neutru,numar plural,caz N.)
inalt=A.adj/adj,variabil,cu 2 terminatii si 4 forme flexionare,se acorda in gen,numar si caz cu substantivul "spre cerul"( gen neutru,nr.sg,caz Ac).
limpede=>la fel ca cel de sus.
slaba=A.adj/adj variabil,cu doua terminatii si patru forme flexionare,se ac. in gen numar si caz cu subst. "in lumina"(gen fem,nr.sg,caz Ac.)
golasa=A.adj/adj. variabil,cu doua terminatii si patru forme flexionare, se acorda in gen numar si caz cu substantivul "coasta"(fem.,sg. N.)
cenusie=N.p/adj variabil,cu doua terminatii si patru forme flexionare,se acorda in gen numar si caz cu substantivul "coasta"(fem. sg . N.)
gri=A.adj/adj invariabil,se acorda in gen numar si caz cu substantivul "cu tonuri"(neutru,pl.Ac.)
trist=N.p/adj variabil,cu doua terminatii si patru forme flexionare,se acorda in gen numar si caz cu substantivul "peisajul"(neutru,sg,N.)
verde=A.adj/adj.variabil,cu doua terminatii si patru forme flexionare,se acorda in gen numar si caz cu substantivul "mugurul"(masculin,singular,N.)
incoltite=A.adj/adj.variabil,cu doua terminatii si patru forme flexionare,se acorda in gen numar si caz cu subtantivul "al ierbii"(fem,sg,G.)
Sper ca te-am ajutat! :) :) :)

florentinatu1: Dar n-ai analizat si de la versuri
Alte întrebări interesante