Analizați atribuțiilor din enunțurile următoare. caietele elevilor sunt ordonate tabloul din perete este nou sfatul de la A mea a fost de folos îmi plac florile de la cei doi acest cai et al elevului este dezordonat rochia de mătase este roșie am urmat sfatul lor
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Caietele elevilor sunt ordonate.
elevilor = atribut subst. genitival expr. prin subst. comun simplu, articulat cu art. hot. „-lor”, masculin, plural, G.
Tabloul de pe perete este nou.
de pe perete = atribut subst. prepozițional expr. prin subst. comun simplu, nearticulat, masculin, singular, Ac. cu prep. „de pe”
Sfatul de la a mea a fost de folos.
de la a mea = atribut pron. prepozițional expr. prin pron. posesiv, un singur obiect (feminin singular), un singur posesor (pers. I singular), Ac. cu prep. „de la”
Îmi plac florile de la cei doi.
de la cei = atribut pron. prepozițional expr. prin pron. demonstrativ, masculin, plural, Ac. cu prep. „de la”
doi = atribut adjectival expr. prin numeral cardinal cu valoare adjectivală, se acordă în gen, nr. și caz cu „cei” (masculin, plural, Ac.)
Acest caiet al elevului este dezordonat.
acest = atribut adjectival expr. prin adjectiv pronominal demonstrativ, se acordă în gen, nr. și caz cu „caiet” (neutru, singula, N.)
al elevului = atribut subst. genitival expr. prin subst. comun simplu, articulat cu art. hot. „-lui” și art. posesiv „al”, masculin, singular, G.
Rochia de mătase este roșie.
de mătase = atribut subst. prepozițional expr. prin subst. comun simplu, nearticulat, feminin, singular, Ac. cu prep. „de”
Am urmat sfatul lor.
lor = atribut pron. genitival expr. pron. pers. formă accentuată, pers. a III-a plural, G.
Explicație: