Limba română, întrebare adresată de bdavidalexandrp3f5cq, 8 ani în urmă

Analizati portretul lui Catalin avand in vedere:
- originea sa (prin comparatie cu a fetei de imparat sau a Luceafarului) si semnificatia acestei origini.
-portretul fizic
-scenariul erotic propus
-atitudinea fata de reveriile luciferice ale fetei
-limbajul folosit
Dau Coroana!!!!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de BiaE
0

Cătălin este unul dintre cele trei personaje principale din poezia „Luceafărul” de Mihai Eminescu.

  • Cătălin este un paj de la curtea împărăteasă. Spre deosebire de Cătălina, care este fată de împărat, și de Luceafărul, care este un geniu celest, Cătălin este evidențiat ca fiind un copil bastard, viclean, care o aduce pe Cătălina în jocul lui erotic diurn cu multă îndrăzneală.

  • Cătălin este descris ca având obraji ca doi bujori de rumeni, în comparație cu Luceafărul, care este palid și străveziu.

  • Spre deosebire de Luceafăr, care dorește să-și sacrifice nemurirea pentru a devein pământean, Cătălin propune un scenariu erotic diferit, un ritual al îmbrățișării și al sărutului, care este acceptat de către Cătălina cu o ușoară ezitare. Scenariul dintre ei devine unul real, pământesc, departe de o iubire ideală ca cea a Luceafărului. Este o idilă în plan terestru care nu se mai reazlizează prin intermediul viselor, dându-și seama că cei doi fac parte din aceeași lume.

  • Limbajul folosit de către Cătălin și Cătălina evidențiază o conversație obișnuită amoroasă plină de expresii din limbajul comun, popular: arz-o focul, acu-i acu, să-mi dai o gură, ți-aș arăta din bob în bob amorul, ci stai cu binișorul. Acest lucru conturează o idilă în plan terestru, unde comunicarea are loc direct, și nu prin intermediul visului.

Aici găsești mai multe informații despre poemul „Luceafărul” de Mihai Eminescu: https://brainly.ro/tema/616452

Alte întrebări interesante