Istorie, întrebare adresată de patricksilaghi, 8 ani în urmă

analizați ,prin comparație , evenimentele petrecute în 1848-1849 in spațiu românesc​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de haisalutare19
2

Răspuns:

Perioada anilor 1848-1849 a fost marcata de revoluție în toate cele 3 părți ale spațiului romanesc și anume Moldova, Tara Românească și Transilvania.

În Moldova oamenii au ieșit la revoluție cu o petiție redactata de Vasile Alecsandri prin care se cerea implementarea mai multor reforme moderate (egalitate politica și civila, instrucțiune gratuita, impropietarirea țăranilor și unirea Moldovei cu Tara Românească). Domnitorul Mihail Sturdza a ordonat arestarea liderilor pașoptisti dar aceștia au fugit în Bucovina.

În Tara Românească revoluția a avut un oarecare succes deoarece a fost format un guvern pașoptist și domnitorul Gheorghe Bibescu a abdicat. La scurt timp, otomanii au invadat Tara Românească și revoluția a fost învinsă.

În Transilvania unii români s-au alăturat revoluționarilor maghiari anti-habsburgici. Totuși majoritatea românilor nu sunt de acord cu cerințele ungurilor de alipire a Transilvaniei la Ungaria și se formează o armata voluntara română în Munții Apuseni condusa de Avram Iancu. Armata lui Avram Iancu a avut 2 ciocniri cu armata revoluționară maghiară, de fiecare data ieșind învingători românii. La scurt timp rusii pătrund în Ungaria pentru a combate revoluția ungurilor și armata ungurilor, dezorganizata sub focul romanilor și croaților ce doreau independenta, a fost zdrobita la Șiria. După această luptă Ungaria și Transilvania au fost predate austriecilor și revoluția s-a încheiat.

Alte întrebări interesante