Biologie, întrebare adresată de mariasobraneckaa, 8 ani în urmă

analizatorul vizual conspect.
Va rog ajutați-mă dau coroană ​


mariasobraneckaa: Mersi
staneataflorina: nai pt ce

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de staneataflorina
1

ANALIZATORUL VIZUAL

1.1. Structura

Ochiul indeplinete rolul de receptor al analizatorului vizual ce mai cuprinde calea de conducere a influxului nervos (nervul optic) si zona de proiectie corticala.

Globul ocular are in structura trei foite (vezi figura). Sclerotica, are rol de protectie mecanica. La polul posterior este perforata pentru trecerea nervului optic. In zona polului anterior sclerotica devine transparenta si lipsita de vase sanguine formand corneea.

Sub sclerotica este situata coroida (membrana nutritiva) care confera calitati de camera obscura interiorului ochiului. Partea anterioara a coroidei, irisul, are forma unui inel pigmentat, in mijlocul caruia se gaseste orificiul pupilar. Culoarea ochilor este data de pigmentul irian, care le confera nuante intre brun si negru, verde sau albastru.

Cristalinul este o lentila biconvexa, transparenta, situata inapoia irisului.Spatiul cuprins intre cristalin si fata posterioara a corneei se numete camera anterioara. Intre cristalin si membrana irisului este un spatiu mai mic denumit camera posterioara. Ambele camere sunt umplute cu umoarea apoasa. In spatele cristalinului, cavitatea principala a ochiului este umpluta de corpul vitros, sau umoarea vitroasa, care are aceeasi transparenta ca si umoarea apoasa, dar cu consistenta superioara.

/Retina reprezinta membrana a treia a globului ocular. Are o structura complexa, continand receptori vizuali si neuroni, dispusi in zece straturi. Prelungirile acestora parasesc ochiul prin nervul optic.

Cantitatea de lumina ce patrunde spre retina este reglata de catre iris prin modificarea diametrului pupilei. Reflexele de acomodare la lumina si la distanta au receptorii in retina.

Receptorii vizuali sunt alcatuiti de celulele cu conuri si bastonase. Conurile sunt repartizate in centrul retinei. Ele predomina in pata galbena, pentru ca in mijlocul acesteia (foveea centrails)sa se gaseasca exclusiv conuri. Bastonasele,de 20 ori mai dense in restul retinei, sunt repartizate la peniferia acesteia. Trebuie mentionat ca exista o diferenta intre perceptia la nivelul foveei fata de restul retinei. Foveea este diferentiata pentru vederea amanuntelor. La nivelul ei puterea de rezolutie este maxima deoarece:

• conurile sunt mai frecvente;

• nu contine bastonase;

• conunile au o cale particulara spre nervul optic.

1.2. Vederea scotopica si fotopica

Ochiul uman este sensibil la lungimi de unda ale radiatiei luminoase cuprinse intre aprox. 700 nm. si 400 nm.. Radiatia infrarosie sau ultravioleta nu poate fi perceputa fara o tehnica speciala.

□Vederea scotopica este functionala in conditiile adaptarii la intuneric. Este legata de bastonase si se produce mai ales la periferia retinei. Puterea de rezolutie este mai mica, sensiblitatea se manifesta pentru radiatii cu lungime de unda mica, verde. Ii lipseste viziunea cromatica, iar pragul de excitabilitate este scazut.

□Vederea fotopica este caracterizata prin funcionalitate la lumina intensa, rolul principal fiind jucat de celulele cu conuri aflate mai ales la nivelul foveei. Are sensibilitate sporita pentru lungimile mari de unda (galben), o putere de rezolutie ridicata, creia ii corespunde un simt dezvoltat spatial si aptitudini de vedere cromatica. Pragul de sensibilitate este ridicat.

Adaptarea la intuneric. Ochiul are proprietatea de a-si regla sensibilitatea receptorilor in raport de intensitatea luminii, fenomen denumit adaptare. Expus luminii solare, ochiul isi pierde sensibilitatea scotopica datorita scaderii pigmentilor retinieni. Dupa 30-45 minute de adaptare la intuneric, ceasta sensibilitate revine prin regenerarea si depozitarea fotopigmentilor vizuali, determinand in acest mod scaderea pragului de excitabilitate a receptorilor. Bastonasele si conurile au un ritm diferit de adaptare la intuneric: pentru a ajunge la sensibilitatea maxima, bastonasele necesita 20-30 minute iar conurile 5-7 minute. Retina adaptata la intuneric are un prag de sensibilitate mai scazut pentru zona albastru a spectrului si mai ridicat pentru cea rosie.

Alte întrebări interesante