Limba română, întrebare adresată de alexkola, 8 ani în urmă

Analizează morfologic și sintactic verbele subliniate in textul următor

Va rog ajutați-mă

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
2

Răspuns:

se apropie = verb intranzitiv, conj. I, diateza reflexivă, mod indicativ, timp prezent (sau perfect simplu, au aceeași formă și contextul nu ne ajută), pers. a III-a singular

n-ar fi dorit = verb tranzitiv, conj. a IV-a, diateza activă, mod condițional-optativ, timp perfect, pers. a III-a singular, formă negativă

să fi ajuns =  verb tranzitiv, conj. a III-a, diateza activă, mod conjunctiv, timp perfect, pers. a III-a singular

începu = verb tranzitiv, conj. a III-a, diateza activă, mod indicativ, timp perfect simplu, pers. a III-a singular

să caute =  verb tranzitiv, conj. I, diateza activă, mod conjunctiv, timp prezent, pers. a III-a singular

a deschis = verb tranzitiv, conj. a III-a, diateza activă, mod indicativ, timp perfect compus, pers. a III-a singular

apare = verb intranzitiv, conj. a II-a, diateza activă, mod indicativ, timp prezent, pers. a III-a singular

vino = verb intranzitiv, conj. a IV-a, diateza activă, mod imperativ, pers. a II-a singular

Explicație:

Textul nu respectă regulile de folosire a formelor de trecut și prezent atunci când există relații cronologice între ele, ajungând chiar la construcții ilogice, de genul „acum, el se uita”, când de fapt „acum” indică prezentul, adică „se uită”. Avem două timpuri diferite în propoziții coordonate „se oprește ... și începu”, folosind prezentul înaintea trecutului. Forma corectă este „se opri ... și începu”, ambele la trecut. La fel, în succesiunea „a scos... și a deschis..., dar apare... se adresă”, unde iarăși avem amestecate trecutul cu prezentul. Din acest motiv, nu putem deduce cu certitudine timpul lui „se apropie”.

O altă neregulă este folosirea lui „dumnealui” într-un text care nu justifică folosirea pronumelui de politețe. Dacă ar fi început cu „Domnul Marian” ar fi fost ok.

Textul corectat, varianta 1:

Marian se apropie de casă tăcut. Se uită în altă parte, întocmai ca și când n-ar fi dorit să fi ajuns acasă. Se oprește liniștit lângă poarta casei și începe să caute prin ghiozdan. Scoate cheia și deschide poarta, dar în spatele lui apare Victor, care i se adresează supărat și poruncitor:

- Vino, Mariane, cu mine!

Textul corectat, varianta 2:

Marian se apropia de casă tăcut. Se uita în altă parte, întocmai ca și când n-ar fi dorit să fi ajuns acasă. Se opri liniștit lângă poarta casei și începu să caute prin ghiozdan. Scoase cheia și deschise poarta, dar în spatele lui apăru Victor, care i se adresă supărat și poruncitor:

- Vino, Mariane, cu mine!

Alte întrebări interesante