Biologie, întrebare adresată de hanyy4, 8 ani în urmă

Anatomia sistemului circulator ce este mica circulatie si ce e marea circulatie<br />

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de onlysmile01
0

Sistemul cardiovascular/circulator este un aparat ce permite circularea sângelui și limfei în corp pentru a transporta nutrienți, oxigen, dioxid de carbon etc. Acesta este compus din inimă și vasele de sânge, arterele, venele și capilarele ce sunt răspândite într-o rețea deasă prin tot corpul.

MAREA CIRCULAŢIE (SISTEMICĂ) -Prin contracţia ventriculului stâng , sângele încărcat cu oxigen () şi substanţe nutritive ajunge la organe şi ţesuturi prin intermediul arterei aorte, cea mai mare arteră din corp . La nivelul acestora , eliberează oxigenul , se încarcă cu dioxid de carbon ()şi prin intermediul venelor cave ajunge în atriul drept , iar de aici în ventriculul drept.

MICA CIRCULAŢIE (PULMONARĂ) -Prin contracţia ventriculului drept , sângele încărcat cu dioxid de carbon ajunge la cei doi plămâni prin intermediul arterei pulmonare . La nivelul alveolelor pulmonare sângele eliberează dioxidul de carbon , se încarcă cu oxigen , iar prin intermediul celor 4 vene pulmonare (două pentru fiecare plămân)ajunge în atriul stâng , iar de aici în ventriculul stâng.

Alte întrebări interesante