Istorie, întrebare adresată de gutuandriana19, 8 ani în urmă

anii de domnie , politica interna si politica externa a urmatorilor domnitori: Mircea cel Batrîn , Vlad Țepeș , Alexandru cel Bun , Iancu de Hunedoara


catalinan54: Buna trimite Ig și îți trimit informația ,aici nu vrea sa posteze
gutuandriana19: a.19.06.g

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de catalinan54
3
Alexandru cel Bun
Ani de domnie:1400-1432
Politica externa :
Politica creată de acesta poate fi descrisă ca una pașnica , datorita tactului cu care el a judecat evenimetele politice si militare produse in sud-estul Europei. Una din trasaturile caracteristice ale politicii sale externe o constituie, desigur, lipsa de agresivitate fata de feudalii vecini, fapt recunoscut de majoritatea istoricilor care s-au ocupat de domnie lui. Data mortii in luptele cu turcii a lui Mihail, domnul Tarii Românești.A reușit sa mențină un echilibru între Polonia și Ungaria.
Politica interna:
A reuşit să pună capăt conflictului cu Patriarhia din Constantinopol, izbucnit ca urmare a refuzului scaunului ecumenic de a-l recunoaşte pe Iosif, o rudă a lui Petru Muşat, ca episcop. Alexandru şi-a pus amprenta şi pe dezvoltarea economică a ţării. El a reglementat legăturile comerciale cu Polonia, acordând mari privilegii vamale negustorilor din Lvov, în 1408 şi cu Transilvania, deşi nu se cunoaşte decât indirect privilegiul domnului Moldovei în favoarea negustorilor din Braşov.
Iancu de Hunedora
Anii de domnie: 1453-1456
Politica externa:
Cautare de aliante cu domnitorii din Tara Romaneasca si Moldova,
tratate de alianta cu despotul Serbiei si cu alti monarhi crestini pentru a opri iuresul turcesc asupra Europei.
Moare de ciuma in urma bătăliei cu turcii de la Zemun lângă Belgrad.

gutuandriana19: mă ajuți și la ceilalți?
Alte întrebări interesante