Limba română, întrebare adresată de vipercristi, 9 ani în urmă

apartenenta doi raci ca este fabula

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
4

Salut!

"Doi raci", de Alecu Donici - apartenenţa la specie (fabulă)

Fabula este o specie a genului epic de dimensiuni reduse, cu o acţiune la care iau parte puţine personaje, masca animalieră configurând alegoria, pentru că scopul fabulei este să satirizeze vicii sociale sau trăsături negative de caracter.

Textul dat este fabulă ca specie literară, deoarece prezintă trăsături caracteristice acesteia.

În primul rând, textul este structurat în două părți distincte: acțiunea propriu-zisă, care relatează o întâmplare din viața a doi raci și morala expusă în mod implicit de către narator în cea de-a doua replică a dialogului, construită pe baza opoziției dintre cele două personaje: "E grea pretenția fără exemple bune, / Sa fie cineva desăvârșit în lume."

În al doilea rând, cei doi raci reprezintă două tipuri umane: tatăl rac reprezintă persoana ipocrită, iar fiul rac întruchipează inteligenţa şi politeţea ("- O, bunul meu părinte!  / Răspunse racul fiu - /Cum mergi tu înainte? / Ma iartă că nu știu."). Deoarece cele două personaje care participă la dialog fac parte din regnul animal, personificarea şi alegoria sunt figurile de stil dominante în acest text ("- Ei, vezi, ma rog, ce nătărău!  / Tot înapoi se dă/ Aşa un rac pe fiul său / Odată ocără").

Opera este scrisă într-o formă simplă, uşor accesibilă, deoarece intenţia naratorului este de a ironiza defectele umane reprezentate de tatăl rac (ipocrizia, fala fără motiv). De asemenea, naratorul doreşte să educe cititorul în privinţa acestor defecte într-o formă alegorică, prin forţa exemplului.

În concluzie, textul dat este o fabulă, deoarece naratorul ironizează prin intermediul alegoriei, personificării şi prin puterea exemplului vicii sociale.

Alte întrebări interesante