Limba română, întrebare adresată de Baftă, 9 ani în urmă

Apartenența la gen liric al operei "Izvorul nopții " va rog sa nu fie copiat de pe alt site

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de georgig
7
 În opinia mea, opera  literară Izvorul nopții de Lucian Blaga este o operă lirică deoarece prezintă toate trăsăturile specifice acesteia: exprimarea în mod direct a ideilor și sentimentelor cu ajutorul figurilor de stil și a imaginilor artistice și elemente de versificație.
În primul rând, eul liric este explicit. Este marcat de verbe de persoana 1 stau și pronume îmi și adjective pronominale mea .
Ca în orice operă lirică, și în aceasta eul liric își exprimă sentimentele în mod direct prin intermediul invocației. Învocația iubitei este realizată prin substantive în vocativ "frumoaso" "lumina mea" .
În al doilea rând, eul liric își exprimă unele idei și sentimente prin intermediul figurilor de stil. Frumusețea iubitei lui, el o descrie cu ajutorul epitetului ochii așa de negrii, ochii tăi adâncii, așa-s de negrii ochii tăi. Metaforele sugerează fascinația  eului liric "mare de întuneric "izvorul nopții" . Fascinația eului liric aflat în ipostaza de îndrăgostit este sugerată prin repetarea cuvântului ochii care este simbol centrat al poeziei. 
în ultimul rând, ca în oricare operă lirică și în aceasta întâlnim elemente de versificație. Versurile nu sunt în strofe, nu au rimă.lungimea versurilor este variabilă. Măsura variază între 3 și 12 silabe. 
poezia este construită pe un contrast între întuneric ce izvorește din ochii iubitei și ceea ce reprezintă ea pentru eul liric , figură de stil numită oximoron. 
Deoarece în această poezie avem un eu liric care ăși exprimă sentimentele în mod direct prin intermediul figurilor de stil și a imaginilor vizuale și elemente de versificație, putem afirma că poezia Izvorul nopții de Lucian Blaga este o operă lirică.

Baftă: Merci mult
georgig: Cu plăcere, sper să fie bun.
Alte întrebări interesante