Limba română, întrebare adresată de edy1234565757, 8 ani în urmă

apartenenta la genul liric pentru poezia Izvorul Noptii de Lucian blaga dau coroana
Rapid va rog !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vladasuruceanu
4

Răspuns:

 In opinia mea,opera literara ,,Izvorul noptii'',de Lucian Blaga e un text liric intrucat cuprinde trasaturile specifice acestui gen literar:genul liric cuprinde totalitatea operelor literare in care autorul isi exprima ideile,gandurile si sentimentele in mod direct cu ajutorul eului liric,a figurilor de stil si a imaginilor artistice.

  Titlul poeziei e alcatuit din 2 substantive articulate cu articol hotarat,primul ,,Izvorul'',poate avea semnificatia de sursa sau origine,iar al 2-lea cuvant poate fi asociat cu misterul.In plan stilistic,titlul e o metafora ce sugereaza ochii iubitei.

  Poezia e structurata intr-o singura strofa,cu versuri inegale avand ca tema iubirea.Lirismul poeziei e subiectiv,fapt evidentiat prin prezenta eului liric si a marcilor lexico-gramaticale ale subiectivitatii:verbe la pers.I,sg.,pron.pers.(imi) si adj.pron,pos.(mea).

  Textul incepe si se termina simetric cu o invocatie retorica.Primul termen ,,Frumoaso'',e un adj.substantivizat in cazul vocativ care sugereaza o trasatura a fiintei iubite:frumusetea;al 2-lea termen ,,Lumina mea'',e o metafora care sugereaza locul pe care-l ocupa iubita in sufletul eului liric(eul liric apare in ipostaza indragostitului).Simbol al frumusetii feminine,devin ochii.Negrul ochilor e sugerat atat prin epitetul cromatic ,,negri'' cat si de adj. substantival ,,adancii''

Enumeratia ,,peste vai si peste munti si peste sesuri'' sugereaza o unitate de masurare a distantei,dar si faptul ca dragostea e infinita.Cadrul descris e unul romantic,gesturile sunt tandre,atmosfera e intima.

  In concluzie,poezia ,,Izvorul noptii'' de Lucian Blaga apartine genului liric deoarece autorul isi exprima starile in mod direct.


edy1234565757: ms mult
edy1234565757: te intreb ceva sunt facute de tn sau luate de pe gogle
edy1234565757: ? daca sunt nu ati mai dau coroana
Alte întrebări interesante