Apartenenta textului Titanic Vals de Tudor Musatescu la genul dramatic in 150-250 de cuvinte,urgent!!!
Răspunsuri la întrebare
Titanic Vals
de Tudor Mușatescu
- argumentare genul dramatic -
Genul dramatic cuprinde operele literarae, în proză sau în versuri, scrise cu scopul de a fi reprezentate pe scenă.
Consider că opera literară ” Titanic Vals ” de Tudor Mușatescu aparține acestui gen literar, deoarece prezintă particularitățile sale la nivel formal și de conținut.
În primul rând, elementele constitutive definitorii ale acestuia sunt: textul literar propriu-zis, reprezenând discursul dramatic, paratextul, indicațiile scenice și metatextul adică elementele artei dramatice: regie, decor, scenografie, costume etc. Din punct de vedere structural, textul este alcătuit din acte și scene. Autorul își exprimă în mod indirect ideile și sentimentele prin intermediul acțiunii și al personajelor.
Tema o reprezintă cumpărarea unei pălării, ce sugerează reacții diferite membrilor familiei. Acțiuniea dramatică îl are în prim-plan pe Spirache, care se întoarce acasă cu un nou obiect vestimentar, fapt remarcabil de toți. Pentru a nu stârni controverse în privința prețului, acesta își schimbă strategia în funcție de interlocutor: îi comunică Daciei că a dat pe ea o sută de lei, iar Chiriachitei, că a primit-o gratis. Niciiuna dintre variante nu este bună, personajul fiind îndemnat, în final, să renunțe să o poarte. ( actul 11 )
O altă trăsătură a genului dramatic o reprezintă prezența conflictului dramatic ca axă fundamentală. Acesta este dublu: de tip exterior ( între personaje, Spirache și unii membrii ai familiei ), dar și interior ( în sufletul personajului care șție că adevărul nu va fi acceptat și caută o rezolvare )
Fiind o operă dramatică, se remarcă prezența indicațiilor scenice, care reprezintă intervenția diectă a autorului, a mimicii și gesticii personajelor, cât și a sentimentelor acestora: ” indrândm Sena aprinde ”, ” Dezolat, privește când la Sena, când la Miza ” ( actul 11 ).
Pe de altă parte, modul de expunere specific este dialogul dramatic, element esențial în conturarea personajelor. Acesta comunică prin intermediul replicilor, care sunt precedate de numele lor ( Dacia: Cât ai dat pe ea ? ). În plus, dialogul asigură evoluția acțiunii și configurează mesajul operei.
În concluzie, textul selectat ” Titanic Vals ” scris de Tudor Mușatescu este un text dramatic deoarece respectă elementele definitorii ale acestuia.
- m-am referit mai mult la actul 11, dar tu poți schima ” tema ... ” cu rezumatul întregului text.