Aplicații
1. Recitește primele trei strofe. Găsește cuvintele-cheie (cele care numesc obiectele descrise în fiecare strofă). 2. Transcrie din text sau formulează ideea principală pentru fiecare dintre cele trei strofe. 3. Care dintre cele trei idei principale ți se pare surprinzătoare? Explica. a 4. Întoarce-te la prima strofă și grupează în trei categorii, în funcție de aspectul la care se referă, următoarele cuvinte ce indică trăsături ale caselor: frumoase, grase, urâte, murdare, împodobite, subtiri, curăţele. 5. Care cuvinte din strofa a doua intră în câmpul lexical al substantivului acoperis? 6. Crezi că oricine poate vedea în același fel strada descrisă în poezia Anei Blandiana? Poți răspunde referindu-te și la măsurile de precauţie pe care pare a și le lua autoarea: Pentru că trebuie să mă credeți de la început/Pe cuvânt. 7. Se încadrează trăsăturile caselor mentionate de strofa a treia a poeziei în vreuna din categoriile pe care le-ai descoperit la exercițiul 4? Dacă nu, indică o nouă categorie în care să intre următoarele trăsături: ambițioase, încăpățânate, curioase, vesele, triste, bârfitoare, timide, impertinente.
dau 5 stele și coroana
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1. strada, casele, acoperișurile
2.
Strada mea e ca toate străzile de pe pământ.
Acoperișurile încearcă fiecare să se remarce într-o mulțime de moduri.
Este o stradă cu sentimente.
3. Mai suprinzătoare este ideea că strada ar putea avea sentimente, deoarece casele sunt obiecte neînsuflețite, care nu pot avea sentimente.
4.
aspect: frumoase, urâte, împodobite
dimensiune: grase, subțiri
îngrijire: murdare, curăţele
5. streșini, hornuri, poduri
6. Cred că fiecare poate vedea strada în acest fel, dacă citește poezia. Cititorul ar putea merge pe strada respectivă și ar putea identifica locuințele despre care este vorba în poezie. Dar este posibil și să vadă strada în alt mod, pentru că fiecare casă, prin aspectul ei, poate trezi sentimente diferite în privitori diferiți.
7. „vesele”, „triste” ar putea intra la categoriile aspect sau îngrijire
„ambițioase”, „încăpățânate”, „curioase”, „bârfitoare”, „timide”, „impertinente” = trăsături de caracter
Explicație:
Poezia O stradă cu sentimente de Ana Blandiana, manualul de Limba și literatură română, clasa a V-a, Editura Art, pag. 84-85.