Limba română, întrebare adresată de geaninus, 9 ani în urmă

Aproape toate citatele apartin operei lui Eminescu observand aceste versuri puteti trage o concluzie asupra lexicului poetic emilescian.


”De treci codri de arama”
”Se inalta in tacere dintre rarisea de brazi”
”Se împle cu-ale ei scantei potecile din cranguri”
”Toate pasarile ies din huceag de alunis”
”Cu dumbravile de laur verde si cu lunci de chaiparos”
( Aceste citate scrise aici sunt ale lui Eminescu mai este unul in afara de acesta pe care nu l-am scris fiindca nu aveti nevoie de el... )
Va roggg...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de milieana
33
Lexicul poetic eminescian are ca predominanta comparatia
Răspuns de viogeoionut
43
Lexicul poetic eminescian se remarca in primul rând prin simplitate si prin permanenta legătură cu natura:" codri","brazi","poteci","crânguri","păsările","dumbravile".etc. Se remarca deasemeni in versurile marelui poet echilibrul , sobrietatea dar si naturalețea .La nivel fonetic remarcam ca Eminescu păstrează fonetisme moldoveneşti populare"se împle" pentru valoarea lor artistică,dar si regionalisme "rariștea","huceag","chiparos" folosite atât pentru a păstra dulcele glas românesc cat şi din necesităţi de rimă. Lexicul eminescian este de asemeni tărâmul mărcilor lexico-gramaticale. Se observa abundentă de epitete, metafore, comparații cat si prezenta eului liric inca de la primul vers " de treci codri de arama"..Muzicalitatea versurilor sporește lirismul prin formula prozodică pentru care s-a optat. In concluzie , prin lexic poetul da o expresivitate deosebita imaginilor artistice , imaginația fiind calitatea proprie geniului .
Alte întrebări interesante