Limba română, întrebare adresată de Alexandra9292, 9 ani în urmă

Aratati ca 2 loturi este nuvela + concluzia la final. Urgentttt va rogg

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stefaniaalexand2
2
Nuvela este specia genului epic in proza ,de dimensiuni medii,cuprinse intre schita si roman,cu un conflict epic concentrat,interesul naratorului fixandu-se asupra personajului,surprins in evolutie ,in mediul sau de viata.
Opera literara "Doua loturi" de I.L.Caragiale face parte dintr-o nuvela ,deoarece prezinta trasaturile acestei specii literare.
In primul rand ,actiunea este fixata in timp si in spatiu(mediul citadin),desfasurata cronologic  si gradat .
Textul debuteaza cu intriga ,momentul in care Lefter Popescu  si sotia sa cauta disperati doua bilete de loterie pe care le credeau castigatoare .Naratorul relateaza in expozitiune  istoria biletelor ,ce fusesera cumparate de Lefter cu bani imprumutati .
Desfasurarea actiunii cuprinde mai multe episoade :cautarea infrigurata a celor doi soti ;amintirea  jachetei cenusii ;spargerea farfuriilor  primite de la chivute ,in schimbul obiectului vestimentar etc
Punctul culminant il constituie surpriza descoperirii biletelor  in sertarul de lucru .Fericit si ironic ,personajul masculin  isi da demisia si merge sa-si incaseze castigurile,dar afla ca biletele sunt viceversa. 
Deznodamantul nu apare clar precizat ,autorul afirmand in eplilog ca nu stie ce s-a intamplat cu personajele sale.Face totusi referire la un batranel ,ce rosteste mecanic "vicervesa" si la o maicuta ce aduna cioburi .
In  concluzie ,se poate afirma  ca opera literara "Doua loturi" de I.L.Caragiale este o nuvela ,in care autorul isi exprima in mod indirect viziunea artistica  despre destinul unui om obisnuit,care are iluzia evolutiei sale sociale,dar este infrant in cele din  urma de nesansa.
SPER CA TE-AM AJUTAT!
Alte întrebări interesante