Limba română, întrebare adresată de user221007, 8 ani în urmă

Aratati ca Iarna pe Ulita scrisa de George Cosbuc este Pastel.REPEDE VA ROG!!! DAU 50 DE PUNCTE!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de geobgs85
0

Pastelul este o specie a genului liric in care se prezintă un tablou din natura prin intermediul căruia sunt reliefate sentimentele eului liric contemplator. Opera “Iarna pe uliță” de George Coșbuc este un pastel.


In primul rand, in aceasta opera literară se prezintă un tablou din natura, pornindu-se de la o imagine panoramică, de ansamblu, privirea îndreptându-se treptat asupra unui singur aspect. Astfel, de la tabloul de iarna pe care îl descrie, acesta își îndreaptă atenția spre acțiunile unui copil. Modul de expunere predominant este descrierea de tip tablou, alături de monologul liric, iar descrierea se realizează pe trei planuri: planul terestru: “pământul”, “sol”, planul cosmic: “norii”, “soare” și planul uman: “ochi”, “cot”.


In al doilea rand, se pot identifica figuri de stil și imagini artistice care conturează tabloul descris. Astfel, epitetele: “vrăbii gureșe”, “ochi vii”, personificarea “o căciula mai voinică” conferă un farmec aparte tabloului prezentat. Imaginile artistice vizuale: “pe râu e numai fum”, “strâmta ulicioară”, dinamice: “Și tot vine, tot înoată” , “Vine-o babă-ncet pe stradă” completează natura descrisă. Titlul operei este in strânsă legătura cu mesajul poetic transmis și fixează cadrul natural descris, fixând inca de la început tema textului. O alta caracteristica a pastelului o reprezinta prezența grupului nominal alcătuit din substantive și adjective: “fulg”, “sat”, “drum”, “liniștit”, “năvalnic”, “zgomotoasa”.


In concluzie, opera “Iarna pe uliță” de George Coșbuc este un pastel deoarece se rezista un tablou din natura, iar eul liric contempla extaziat acest tablou de natura.

Alte întrebări interesante